fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: Jacques Hamel is een ‘martelaar en martelaren zijn zalig’

KN Redactie 14 september 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus droeg vanochtend de Mis op ter nagedachtenis aan de vermoorde priester Jacques Hamel. Hij noemde de priester een “martelaar” en de moord op hem “satanisch”.

Bij de ochtendmis in Casa Santa Marta, het woonhuis van de paus, was een groep van tachtig pelgrims aanwezig uit het bisdom Rouen, samen met aartsbisschop Dominique Lebrun. Rouen is het bisdom waar de parochie van pr. Jacques Hamel toe behoort.

‘Ga weg satan!’

De 85-jarige priester Jacques Hamel werd eind juli terwijl hij de Heilige Mis opdroeg door twee IS-aanhangers aangevallen en met een mes gekeeld. Zijn laatste woorden luidden “ga weg satan!” De beide daders werden later door de politie doodgeschoten.

De paus herinnerde in zijn preek aan die laatste woorden van de priester en benadrukte dat het doden in de naam van God iets duivels is. “Wat zou ik het fijn vinden als alle religies zouden zeggen: doden in de naam van God is satanisch!” Ook de moord op de Franse priester, “deze wreedheid”, noemde hij “satanisch”.

Kruisoffer

Op het altaar van de kapel in Casa Santa Marta stond vanochtend een foto van de vermoorde priester. De Mis werd live uitgezonden op Radio Vaticaan en op de Italiaanse televisie. Dat is een unicum, want de ochtendmissen van de paus mogen normaal niet live worden uitgezonden.

De paus herinnerde er tijdens zijn preek aan hoe de priester “is gekeeld op het kruis, juist terwijl hij de Mis vierde, het kruisoffer van Christus”.

Martelaar

Franciscus noemde de Franse priester een “goede man, zachtmoedig, broederlijk”. “Iemand die altijd probeerde de vrede te bewaren, is vermoord alsof hij een crimineel was”, zei de paus ook. Hij noemde Jacques Hamel een martelaar: “deze man heeft zijn martelaarschap met Christus op het altaar aanvaard.”

“Hij heeft zijn leven voor ons gegeven”, zei de paus ook, “om Jezus niet te ontkennen”. Dit voorbeeld van moed, maar ook van martelaarschap van het eigen leven, benadrukte Franciscus, “helpt ons om zonder angst door te gaan”.

‘Bid tot hem’

Hij moedigde de gelovigen aan om tot de priester te bidden, want “hij is een martelaar en martelaar zijn zalig”. “We moeten tot hem bidden dat hij ons zachtmoedigheid geeft, broederschap, vrede, en ook de moed om de waarheid te zeggen.” (KN/RV)