fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus prijst omgekomen Franse politieman

KN Redactie 27 maart 2018
image
(Foto: AP)

In een condoleance-telegram heeft paus Franciscus zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de aanslagen in het Zuid-Franse Carcassonne en Trèbes waarbij vorige week vrijdag vijf doden en verschillende gewonden vielen.

‘Edelmoedige daad’

“Ik wil mijn droefheid uitdrukken en degenen die hun leven verloren hebben aan Gods barmhartigheid toevertrouwen en in gebed aansluiten bij hun rouwende verwanten. Ik prijs in het bijzonder de edelmoedige en heldhaftige daad van luitenant-kolonel Arnaud Beltrame, die zijn leven gaf om anderen te beschermen. Ik betuig mijn medeleven met de gewonden en hun families alsook met allen die door deze tragedie zijn geraakt. Ik vraag de Heer om hen steun en troost te brengen.
Ik veroordeel opnieuw dergelijke daden van willekeurig geweld, dat groot lijden veroorzaakt en ik smeek God vurig om het geschenk van vrede. Ik roep over alle betrokken families en over het Franse volk de goedheid van Gods zegen in.”

Gijzeling

Wereldwijd is met grote bewondering gereageerd op de moed van politie-officier Arnaud Beltrame (44) die vorige week vrijdag de plaats innam van een gegijzelde.
De 40-jarige caissière Julie, moeder van een tweejarig kind, werd als levend schild vastgehouden door de 26-jarige in Marokko geboren Radouane Lakdim. De kleine crimineel en drugsdealer stond al langer op de lijst van terreurverdachten en schoot vorige week vrijdag in de Zuid-Franse stad een oudere man dood en verwondde diens bijrijder. Daarna opende hij het vuur op een aantal joggende agenten. In de stad Trèbes rende hij een supermarkt binnen waar hij twee mensen doodschoot en anderen gijzelde.

Plaats ingenomen

Zich bekend makend als ‘soldaat van Daesh’ (IS), eiste hij de vrijlating van gevangen islamterroristen. Toen luitenant-kolonel Beltrame vernam van de gijzeling besloot hij vrijwillig de plaats van de overgebleven gegijzelde in te nemen. Toen zijn collega’s schoten hoorden bestormden die de supermarkt en doodden Lakdim. Die had op Beltrame geschoten en had geprobeerd hem te onthoofden. Later zou de politieman in het ziekenhuis overlijden.

Overtuigd katholiek

Volgens Beltrames vrouw, met wie hij voor de wet was gehuwd en in juni voor de Kerk zou trouwen, is zijn zelfopoffering onlosmakelijk verbonden met de manier waarop hij geloofde. In een verklaring van de priester die hen begeleidde had Beltrame in 2008 een “diepe bekering” doorgemaakt en “straalde hij zijn geloof uit”. Voordien zou hij lid van de vrijmetselarij zijn geweest.
Het gezin van de vermoorde politieman is overigens zwaar getroffen. Precies een week eerder werd vader Beltrame begraven. (KN)