Paus Franciscus heeft de tweede sessie van de synode over synodaliteit geopend met een verdediging van zijn besluit om vrouwen en leken stemrecht te geven. Volgens hem weerspiegelt dat de leer dat een bisschop zijn ambt uitoefent “met het volk van God”.
“Het is zeker geen kwestie van de een vervangen door de ander onder de kreet: ‘Nu is het onze beurt!’” zei de paus toen de 368 leden van de synode – inclusief 96 ‘niet-bisschoppen’ – op 2 oktober aan de eerste officiële dag van de synode over synodaliteit begonnen.
“We worden gevraagd om als een symfonie samen te werken, in een samenstelling die ons allen verenigt in dienst van Gods barmhartigheid”, zei de paus tegen de synodedeelnemers: een mix van kardinalen, priesters, religieuzen en mannelijke en vrouwelijke leken, allemaal aan ronde gesprekstafels.
Paus Franciscus zei dat hij wilde reageren op een “storm van geklets” die was ontstaan rond zijn besluit om ook leken – mannelijk en vrouwelijk – stemrecht te geven bij deze synode. Normaal gesproken hebben alleen bisschoppen stemrecht bij een synode. Onder de 96 deelnemende niet-bisschoppen zijn 57 vrouwen.
Volgens Duitse kardinaal Gerhard Müller, voormalig prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer (tegenwoordig het Dicasterie voor de Geloofsleer, een van de belangrijkste Vaticaanse ‘ministeries’) en een door de paus benoemd lid van de synode, zou “de canonieke status van deze vergadering niet duidelijk” zijn omdat zoveel leden geen bisschoppen zijn.
Paus Franciscus benadrukte dat de samenstelling van de vergadering “een manier uitdrukt om het bisschopsambt uit te oefenen die consistent is met de levende traditie van de Kerk en met de leer van het Tweede Vaticaans Concilie. Nooit kan een bisschop, of welke andere christen dan ook, aan zichzelf denken zonder ook aan anderen te denken.”
“De aanwezigheid bij de synode van leden die geen bisschop zijn, doet niets af aan de ‘bisschoppelijke’ dimensie van de vergadering”, zei hij. “Evenmin beperkt dat de autoriteit van individuele bisschoppen en het college van bisschoppen.”
In plaats daarvan, zei de paus, wordt benadrukt dat bisschoppen hun autoriteit moeten uitoefenen in een Kerk die erkent dat ze leeft en groeit vanuit relaties tussen haar leden.
Volgens kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode, ontstaat “de illusie dat de beslissingen door een klein groepje genomen worden” als leken alleen aan het begin van het synodale proces betrokken zouden worden.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.