In zijn boodschap aan de wereldleiders op de G20-top in Brazilië heeft paus Franciscus zich fel uitgesproken over de wereldwijde honger en armoede, die volgens hem versterkt worden door gewapende conflicten en ongelijkheid.
“Het is van het grootste belang dat de G20 nieuwe wegen vindt om een stabiele en blijvende vrede te bewerkstelligen in alle conflictgebieden, om zo de waardigheid van de getroffenen te herstellen”, zo richtte de paus zich gisteren tot de wereldleiders die in Rio de Janeiro zijn voor een top van het economische samenwerkingsverband. Franciscus was niet live aanwezig, kardinaal Pietro Parolin las zijn boodschap voor.
“De gewapende conflicten van deze tijd zijn niet alleen verantwoordelijk voor talloze doden, vele ontheemden en aantasting van de leefomgeving; ze leiden ook tot een stijging van hongersnood en armoede.”
In conflictgebieden merken ze de gevolgen, maar ook honderden en duizenden kilometers verderop krijgen mensen door de verstoorde bevoorradingsketen te maken met voedseltekorten, aldus de paus.
“Oorlogen blijven enorm veel druk uitoefenen op nationale economieën, vooral door de absurde bedragen die naar wapens en munitie gaan”, aldus Franciscus.
Hij wees ook op de paradox rond de toegang tot voedsel. “Aan de ene kant zijn er drie miljard mensen die geen toegang hebben tot goede voeding. Aan de andere kant zijn er bijna twee miljard mensen die last hebben van overgewicht door verkeerde voeding of een slechte leefstijl.”
“Honger gaat niet alleen om een gebrek aan voedsel; het is een gevolg van sociale en economische ongelijkheid.”Tweet dit!
Volgens Franciscus vraagt deze ongelijkheid om een gezamenlijke aanpak die actief het voedselsysteem op alle lagen hervormt. “Dit vraagt om concrete toewijding van overheden, internationale organisaties en de hele samenleving. De menselijke waardigheid en de toegang tot basisbehoeften moeten de prioriteit zijn op alle agenda’s.”
“Honger gaat niet alleen om een gebrek aan voedsel; het is een gevolg van sociale en economische ongelijkheid. Honger en armoede hebben direct met elkaar te maken”, aldus de paus. “De plaag van honger en armoede moet direct aangepakt worden.”
De paus sprak daarom de hoop uit dat de dit jaar opgerichte Global Alliance Against Hunger and Poverty impact gaat hebben in de strijd tegen honger en armoede.
De paus verwees ook naar een al eerder ingebracht voorstel van de Heilige Stoel om geld dat bestemd was voor wapens op te nemen in een globaal fonds dat zich richt op het aanpakken van honger en ontwikkelingshulp in de armste landen. Dat soort projecten moeten wel tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van de lokale bevolking, benadrukte de paus.
Tijdens zijn hele pontificaat heeft paus Franciscus al aandacht voor armen en minderbedeelden. “Ik wil zo graag een arme Kerk, voor de armen”, zo onthulde hij in 2013 tijdens een audiëntie met de pers.
In 2017 stelde hij de Werelddag van de Armen in, waarvan vorige week de achtste editie heeft plaatsgevonden. Afgelopen zondag sloot hij de week af met een lunch met 1300 armen uit Rome.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.