<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Roddel is ergere plaag dan Covid’

Cindy Wooden - CNS 8 september 2020
image
Paus Franciscus groet de gelovigen op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Roddel is “een ergere plaag dan Covid”. Dat zei paus Franciscus zondag bij het angelusgebed.

Franciscus bevestigde dat slecht spreken over anderen welhaast vanzelf gaat, maar, zei hij, het is een instrument van de duivel is om de Kerk te verdelen.

De paus sprak naar aanleiding van het zondagsevangelie waarin Jezus zijn leerlingen vertelt wat zij moeten doen wanneer een lid van de gemeenschap iets doet dat correctie behoeft.

https://www.

Roddel zaait verdeeldheid

In plaats van dat we diegene helpen weer op het rechte pad te komen, “is het eerste wat we doen gewoonlijk naar anderen gaan en het hun vertellen – roddelen”.

Roddel zaait echter verdeeldheid, hield hij de mensen voor die zich op het Sint-Pietersplein hadden verzameld voor het gebed.

‘De grote roddelaar is de duivel’

“De grote roddelaar is de duivel, die altijd rondgaat en slechte dingen vertelt over anderen, omdat hij de leugenaar is die de Kerk probeert te verdelen, om broeders en zusters op afstand van elkaar te zetten en geen gemeenschap te creëren.”

““Alsjeblieft, broeders en zusters, laten we ons inspannen om niet te roddelen. Laten we het proberen: geen roddel””
- Paus Franciscus

“Alsjeblieft, broeders en zusters, laten we ons inspannen om niet te roddelen. Laten we het proberen: geen roddel.”

De zondaar rehabiliteren

In de evangelielezing dringt Jezus er bij zijn leerlingen op aan om iemand die iets verkeerds deed, eerst direct en onder vier ogen aan te spreken. Als dat niet werkt, moeten zij een of twee anderen meenemen, en als dat ook onsuccesvol blijft, moet de gemeenschap van de Kerk worden geïnformeerd.

Het doel, zei de paus, is niet om iemand in verlegenheid te brengen of te straffen, maar om hem te rehabiliteren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘In Gods handen’

Als zelfs de liefde en steun van de gemeenschap niet genoeg zijn om iemand te corrigeren, dan moet die hem volgens de lezing beschouwen “als een heiden en een tollenaar”.

“Deze uitdrukking”, zei Franciscus, “die zo minachtend lijkt, nodigt ons in werkelijkheid uit om de broeder of zuster in Gods handen te leggen: alleen de Vader is in staat een grotere liefde te tonen dan die van alle broeders en zusters samen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.