<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept Duitse katholieken op tot ‘harmonie’

KN Redactie 29 mei 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de deelnemers aan de Duitse Katholiekendag opgeroepen “een serene harmonie te herwinnen met de wereld, met de schepping en ook met de Schepper”.

Hij deed dit in een videoboodschap tot de deelnemers aan het vijfdaagse evenement in Leipzig. Franciscus merkte op: “Veel mensen leven in een constante haast.”

‘Wat werkelijk mist’

“Het is niet het doen, of extern succes dat telt, maar de capaciteit te stoppen, naar boven te kijken, attent te zijn richting anderen en hun aan te bieden wat werkelijk mist”, zei de paus.

‘Zie de mens’

De honderdste Katholiekendag had als thema ‘Zie de mens’. Hierover sprak Franciscus: “Zo vaak merken we dat de mens verkeerd wordt behandeld in de samenleving. We zien hoe anderen oordelen over de waarde van zijn leven en hoe ze teweegbrengen dat hij, in ouderdom en ziekte, snel sterft. We zien hoe mensen worden gecompromitteerd, hier en daar neergeslagen, en hoe hun hun waardigheid wordt ontzegd, omdat zij zonder werk zijn of vluchtelingen zijn. Hier zien we de lijdende en gekwelde Jezus, wiens blik op het kwaad en de wreedheid in al hun dimensies valt, waaraan mensen lijden of die ze elkaar doen lijden in deze wereld.”

Vluchtelingen

Aan de Katholiekendag namen volgens de organisatie ongeveer 40.000 mensen deel.

Er was onder meer aandacht voor de vluchtelingenproblematiek met een speciale ‘Dag voor de Vluchteling’. Ook spraken er verschillende prominenten, onder wie bondspresident Joachim Gauck en de Duitse ambassadrice bij de Heilige Stoel, Anette Schavan.

Die laatste zei donderdag dat barmhartig handelende mensen niet als “naïeve Gutmenschen” zouden moeten worden betiteld. Barmhartigheid is volgens haar “niet naïef maar een belangrijke cultuurdragende kracht”.

AfD en Frauke Petry

Overigens werd volgens KNA gediscussieerd of de Katholiekendag er goed aan heeft gedaan, bij alle politici die werden uitgenodigd, de partij AfD van Frauke Petry over te slaan. Petry zelf zei daarover zaterdag in Leipzig dat ze vindt dat de Kerk zich “niet christelijk gedraagt” omdat ze de AfD “en onze leden uitsluit”.

De Katholiekendag wordt vanochtend afgesloten met een openluchtmis. De volgende editie vindt in 2018 plaats in Münster. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.