fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept religieuzen op tot hervormingen

KN Redactie 2 februari 2017
image
Religieuzen tijdens Maria Lichtmis in de Sint Pieter. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft de orden en congregaties gewaarschuwd voor verheerlijking van hun verleden en opgeroepen tot hervormingen.

Talloze religieuzen waren donderdagavond in de Sint Pieter bijeen voor de viering van Maria Lichtmis. Sinds 1997 wordt op het kerkelijk feest ook de Dag voor het Godgewijde leven gevierd.

‘Reactionair en angstig’

Religieuze gemeenschappen die zich uitsluitend concentreren op het eigen overleven worden “reactionair en angstig”. Een dergelijke houding leidt ertoe “dat wij ons langzaam en geruisloos in onze huizen en vooringenomenheden verschansen.”
Paus Franciscus riep de religieuzen op tot herbezinning op de “profetische creativiteit” van hun stichters.

‘Nieuwe processen’

Het mag er niet op de eerste plaats om gaan, ruimte, gebouwen en structuren te behouden. Beslissend is of “nieuwe processen” mogelijk worden. De paus noemde daarbij nadrukkelijk de veranderende multiculturele verhoudingen binnen orden en congregaties, die meestal westers van oorsprong zijn, maar steeds meer door niet-westerlingen worden bevolkt.

‘Sacrale vaklui’

Oudere religieuzen die zich alleen bezighouden met het overleven van hun communiteiten veranderen in “sacrale vaklui”, aldus de paus. Zij verliezen de vaardigheid te dromen en maken zo iedere profetie onvruchtbaar die jonge religieuzen zouden moeten verkondigen en realiseren.

Crisis

Het religieuze leven bevindt zich in een flinke crisis, vooral in Europa en Noord-Amerika. Wereldwijd is er een duidelijke neergaande spiraal door sterfte, maar ook door een toenemend aantal uittredingen. (KN/KNA)