<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus schrijft Assad brief: ‘Diep bezorgd over situatie in Idlib’

KN Redactie 22 juli 2019
image
Archiefbeeld uit 2016: mensen inspecteren de schade na een luchtaanval nabij Idlib. Foto: CNS Photo - Ammar Abdullah, Reuters

De Ghanese curiekardinaal Peter Turkson heeft vanochtend een persoonlijke brief van de paus overhandigd aan de Syrische president Bashar al-Assad.

Dat blijkt uit een Vaticaanse verklaring, zo meldt Crux.

‘Diepe bezorgdheid van paus Franciscus’

De verklaring werd uitgegeven door de nieuwe Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni. De pauselijke brief “drukt de diepe bezorgdheid uit van Zijne Heiligheid Paus Franciscus over de humanitaire situatie in Syrië, met een bijzondere verwijzing naar de dramatische omstandigheden waarmee de burgerbevolking van Idlib zich geconfronteerd ziet”.

Idlib, in Noordwest-Syrië, is in handen van rebellen. Het is al sinds april doelwit van door Rusland gesteunde luchtaanvallen.

Zeventien doden bij luchtaanval op Idlib

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vielen alleen zondag al ten minste zeventien burgerdoden bij luchtaanvallen op Idlib. Daaronder waren zeven kinderen, en een jonge burgerjournalist van de ‘Witte Helmen’, die de aanvallen in beeld probeerde te brengen.

Het Observatorium waarschuwde dat het dodental nog fors kan stijgen zodra het puin is doorzocht. Het totaal aantal burgerdoden sinds april zou al boven de 500 liggen.

Bezoek Poetin aan de paus

Toen de Russische president Vladimir Poetin de paus op 4 juli in het Vaticaan bezocht, stond ook de situatie in Syrië op de agenda.

Activisten riepen de paus met de hashtag #TellPutin op om de Russische leider ertoe te bewegen met de bombardementen op Idlib te stoppen. Grote mensenrechtenorganisaties schaarden zich achter de sociale media-campagne.

Syrië is topprioriteit voor de paus

De situatie in Syrië is al sinds zijn verkiezing in maart 2013 een politieke en diplomatieke prioriteit voor de paus.

Kort na zijn aantreden leidde hij een speciale avond van boete en gebed voor Syrië op het Sint-Pietersplein. Ook pleitte hij bij de leiders van de G7 tegen militair ingrijpen gericht op het afzetten van Assad. Volgens Poetin zou dat er mede toe geleid hebben dat dat streven ten einde kwam.

Ook de zorg voor Syriërs die hun land ontvluchten is een topprioriteit voor de paus. Hij bracht een tiental van hen mee naar Rome na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos in april 2016.

Half miljoen doden

De oorlog in Syrië heeft naar schatting een half miljoen mensen het leven gekost. Miljoenen andere Syriërs zijn in binnen- en buitenland op de vlucht geslagen.

Het conflict ontbrandde in 2011 na een serie protesten tegen het regime van Bashar al-Assad.

Bron: Crux

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.