<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘sterke huwelijken remedie voor seculiere cultuur’

KN Redactie 29 januari 2019
image
Ronny Sison - Unsplash

Goede huwelijken halen de krantenkoppen niet, maar vertellen wel dag na dag over de kracht van eenheid en trouw, aldus paus Franciscus. “Eenheid en trouw zijn belangrijke en noodzakelijke waarden.”

De paus sprak over de kracht van goede huwelijken tijdens zijn jaarlijkse toespraak bij de Romeinse Rota, de huwelijksrechtbank van het Vaticaan.

Kostbare hulp

Hij voegde toe dat echtparen die hun huwelijk in eenheid en trouw beleven, en die steunen op Gods genade om elkaar te ondersteunen “een kostbare pastorale hulp zijn voor de Kerk en een voorbeeld van ware liefde…doordat ze getuigen en medewerkers worden van de vruchtbaarheid van de Kerk zelf”.

“Helaas moeten we toegeven dat een echtpaar dat al vele jaren bij elkaar is, het nieuws niet haalt, terwijl dat wel opgaat voor schandalen en echtscheiding.” Maar deze huwelijken, zei Franciscus, “zijn als een stilzwijgende preek voor ons allemaal, een dagelijkse preek” over eenheid en trouw.

Noodzakelijke waarden

In zijn toespraak tot de leden van de Romeinse Rota, benadrukte de paus dat eenheid en trouw in het huwelijk een remedie zijn voor de toenemende seculiere cultuur, die het vaak zo moeilijk maakt voor katholieken, inclusief katholieke echtparen, “om een leven te leiden volgens de maatstaven van het Evangelie”.

“Eenheid en trouw zijn twee belangrijke en noodzakelijke waarden”, voegde Franciscus toe, niet alleen voor echtparen, maar in alle interpersoonlijke en sociale relaties.

Verantwoordelijkheid

De paus benadrukte ook dat het beschermen van het goede in een huwelijk niet alleen de verantwoordelijkheid is van de gehuwden zelf, maar ook van de priesters en bisschoppen in de begeleiding van koppels in elke fase van hun leven. (KN/Crux)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.