<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus blij met internationaal comité interreligieuze dialoog

KN Redactie 27 augustus 2019
image
Paus Franciscus en groot-imam el-Tayeb schudden elkaar in februari de hand na het ondertekenen van het gezamenlijke document over vrede, godsdienst en vrouwenrechten. CNS Photo - Paul Haring

Er komt een internationaal comité dat het document zal implementeren dat paus Franciscus en groot-imam al-Tayeb in februari tekenden over vrede, godsdienst en vrouwenrechten.

“In een tijd waarin conflicten en verdeeldheid de wereldwijde krantenkoppen domineren, moeten mensen weten dat er een groeiend aantal belangrijke initiatieven bestaat om de interreligieuze dialoog te bevorderen.”

Dat zei paus Franciscus naar aanleiding van de beslissing van de Verenigde Arabische Emiraten om een internationaal comité op te richten dat het ‘document over menselijke broederschap voor wereldvrede en samenleven’ zal implementeren.

Dat document werd in februari in Abu Dhabi ondertekend door paus Franciscus en groot-imam al-Tayeb van de Egyptische al-Azhar.

‘Verborgen zee van goedheid’

De paus liet weten verheugd te zijn over de oprichting van het comité, omdat het aantoont dat er ook heel veel goeds in de wereld gebeurt.

“Hoewel het kwaad, haat en verdeeldheid helaas vaak het nieuws halen, is er een verborgen zee aan goedheid die groeiende is. Die leidt ons naar hoop in dialoog, wederzijdse kennis en de mogelijkheid om, samen met de volgers van andere religies en alle mensen van goede wil, te bouwen aan een wereld van broederschap en vrede.”

Franciscus zei ook te hopen dat er meer initiatieven tot interreligieuze dialoog worden ondernomen in de wereld.

Bevorderen van ontmoeting

De Vaticaanse persdienst bracht maandag de reactie van de paus naar buiten. Die volgde een week na de aankondiging van het initiatief door de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Doel van het internationale comité is het bevorderen van ontmoetingen tussen religieuze leiders, de wetenschappelijke studie van het document en het ondersteunen van wetgeving met betrekking tot godsdienstvrijheid en tolerantie.

Het nieuwe comité is een van de initiatieven die de Verenigde Arabische Emiraten nemen in het door het land afgekondigde ‘Jaar van Tolerantie’.

“Angst is de grootste vijand van de interreligieuze dialoog”
- Mgr. Miguel Angel Ayuso Guixot, lid van het nieuwe comité

Katholieke leden

Zowel moslims als katholieken maken deel uit van het nieuwe comité. De katholieke leden zijn priester Yoannis Lazhi Haid, de persoonlijk secretaris van de paus, en de Spaanse bisschop Miguel Angel Ayuso Guixot, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog.

In een interview met Vatican News zei de Spaanse bisschop dat het document een oproep is tot het opbouwen van een “samenleving van liefde”. Hij voegde eraan dat niemand bang hoeft te zijn dat katholieken nu stoppen met geloven dat de volledige verlossing in Christus ligt.

‘Angst is de grootste vijand’

“Ik denk dat angst de grootste vijand van de interreligieuze dialoog is”, zei hij. “De katholieke Kerk kent de waarde van haar eigen identiteit, de moed van het anders zijn en de oprechtheid van de intenties” van degenen die de dialoog aangaan.

Mgr. Ayuso Guizot zei ook dat “het niet gaat over het creëren van een melting pot waarin alle religies als gelijk worden beschouwd”. “Maar alle gelovigen – degenen die God zoeken en alle mensen van goede wil zonder religie – zijn gelijkwaardig in waardigheid.”

Geestelijk arsenaal van alle religies

“Vrede, dialoog, respect en solidariteit zijn de enige wapens die terrorisme, fundamentalisme en allerlei vormen van oorlog en geweld kunnen overwinnen”, benadrukte de Spaanse bisschop.

“En het zijn wapens die deel uitmaken van het geestelijke arsenaal van alle religies. Vrede is een kostbaar bezit, een ambitie die in het hart van elke mens leeft, gelovig of niet gelovig.” (CNS/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.