<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus stuurt twee kardinalen richting ‘gekweld’ Oekraïne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 maart 2022
image
Mensen houden de vlag van Oekraïne vast op het Sint-Pietersplein terwijl paus Franciscus het angelusgebed leidt. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Het Vaticaan is “klaar om alles te doen om zichzelf in dienst te stellen van de vrede” in Oekraïne, zei paus Franciscus afgelopen zondag. Hij zal daarom twee kardinalen richting het land sturen.

“Rivieren van bloed en tranen stromen in Oekraïne”, zei de paus op 6 maart terwijl hij duizenden mensen op het Sint-Pietersplein leidde in gebed voor vrede na het reciteren van het Angelus.

Dichterbij

De twee kardinalen die de paus naar Oekraïne stuurt zijn de Poolse kardinaal Konrad Krajewski – die het kantoor van pauselijke liefdadigheidsinstellingen leidt – en de Canadese kardinaal Michael Czerny, tijdelijk hoofd van het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling.

“De aanwezigheid van de twee kardinalen daar is niet alleen de aanwezigheid van de paus, maar van alle christelijke mensen die dichterbij willen komen en zeggen: ‘Oorlog is waanzin! Stop alsjeblieft! Kijk naar deze wreedheid!’” zei de paus.

‘Met gebed kunnen we bergen verzetten’

Enkele ogenblikken nadat de paus had gesproken, vertelde kardinaal Krajewski aan Vatican News dat hij op het punt stond naar Polen te gaan. Hij denkt dat hij via dat land Oekraïne in kan komen. “Dan zullen we zien hoever ik kan komen om de mensen te bereiken en hen de nabijheid van de paus te tonen. Ik zal hen vertellen dat hij van hen houdt, voor hen bidt en hen wil aanmoedigen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kardinaal zal ook rozenkransen van paus Franciscus meebrengen “omdat we met gebed bergen kunnen verzetten en zelfs de oorlog kunnen stoppen”, zei hij. Kardinaal Czerny vertelde aan persbureau Catholic News Service dat hij naar de Hongaarse grens met Oekraïne zou gaan en zou zien wat er vanaf daar gedaan kon worden.

Vluchtelingen

Als de kardinalen Oekraïne niet kunnen binnenkomen, bevinden zij zich altijd nog op de twee belangrijkste bestemmingen van Oekraïners, voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen, die de oorlog ontvluchten.

De VN-Vluchtelingenorganisatie zei dat op 5 maart meer dan 1,3 miljoen Oekraïners het land waren ontvlucht sinds de Russische invasie op 24 februari begon; meer dan 750.000 van hen zijn Polen binnengekomen en bijna 170.000 van vluchtten naar Hongarije.

Humanitaire hulp

In zijn oproep prees paus Franciscus opnieuw de naties, liefdadigheidsorganisaties en individuen die de vluchtelingen helpen. De behoefte aan humanitaire hulp in het “gekwelde” Oekraïne, “groeit met het uur dramatisch”, zei de paus.

“Ik doe een oprechte oproep om de humanitaire corridors echt te beveiligen en om de toegang tot de belegerde gebieden te garanderen en te vergemakkelijken om onze broeders en zusters die door bommen en angst worden onderdrukt, van vitale hulp te voorzien”, voegde paus Franciscus eraan toe.

Einde gewapende aanvallen

“Boven alles pleit ik voor een einde aan gewapende aanvallen en dat onderhandelingen zullen zegevieren – en voor het gezond verstand dat zal overwinnen – en voor een terugkeer naar respect voor het internationaal recht”, zei paus Franciscus.

Tenslotte bedankte hij de journalisten “die hun leven op het spel hebben gezet om informatie te verstrekken. Dank u, broeders en zusters, voor deze dienst, een dienst die ons in staat stelt dicht bij de tragedie van die bevolking te staan en ons helpt de wreedheid van een oorlog in te schatten”.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.