Ook nu nog probeert men jongeren die Jezus volgen het zwijgen op te leggen, zei paus Franciscus op Palmzondag tegen de jongeren. “Maar als de hele wereld zijn mond houdt, vraag ik aan jullie: zullen jullie het uitschreeuwen?”
Duizenden jongeren woonden zondag de Palmzondagmis bij op het Sint Pietersplein.
Wat er in Jeruzalem gebeurde – van het ‘hosanna’ tot het ‘kruisigt Hem’ – lijkt op de tegenstrijdige gevoelens die ook wij vandaag ervaren, zei de paus daar tijdens zijn preek. “Het vermogen tot enorme liefde, maar ook tot enorme haat; het vermogen tot een moedige zelfgave, maar ook tot het wassen van je handen in onschuld.”
Onder degenen die Jezus in Jeruzalem verwelkomden, voegde Franciscus toe, waren mensen voor wie Hij een bron van vreugde was, maar ook mensen die zich aan Hem ergerden en die zijn volgers probeerden het zwijgen op te leggen.
En ook vandaag de dag roept Jezus bij mensen vreugde op, maar is Hij ook “een bron van woede en irritatie voor anderen”.
“Het is zo moeilijk voor degenen die zich comfortabel en zelfingenomen voelen om de vreugde van Gods genade te begrijpen”, zei Franciscus ook. “Het is zo moeilijk voor degenen die alleen op zichzelf vertrouwen en neerkijken op anderen, om in deze vreugde te delen.”
En ook nu nog probeert men jongeren die Jezus blijven volgen het zwijgen op te leggen, zei de paus. “Er zijn heel veel manieren om jonge mensen het zwijgen op te leggen en ze onzichtbaar te maken.”
“Heel veel manieren om hen te verdoven, ze hun mond te doen houden en ze niets te laten vragen of afvragen. Er zijn heel veel manieren om ze kalm te houden, om ervoor te zorgen dat ze niet betrokken raken en hun dromen plat en triest te maken, klein en benepen”, aldus Franciscus.
Paus Franciscus riep de jongeren echter op om zich uit te spreken. “Zelfs als anderen hun mond houden, als wij oudere mensen en leiders hun mond houden, als de hele wereld zijn mond houdt en zijn vreugde verliest, vraag ik aan jullie: zullen jullie het uitschreeuwen?”
De paus riep de jonge christenen ook op om naar het Kruis te kijken als ze geconfronteerd worden met pogingen om hun hoop, dromen en vreugde te vernietigen. “We moeten onszelf laten uitdagen door zijn laatste schreeuw. Hij stierf terwijl Hij zijn liefde voor ieder van ons uitschreeuwde: jong en oud, heiligen en zondaars, de mensen uit zijn tijd en die van ons.”
“Wij zijn gered door zijn kruis, en niemand kan de vreugde van het Evangelie de kop indrukken”, voegde Franciscus toe. “Niemand, in geen enkele situatie, is ver werwijderd van de liefdevolle blik van de Vader.”
Duizenden jongeren waren in Rome, omdat elk jaar op Palmzondag over de hele wereld de Wereldjongerendag (WJD) op lokaal niveau wordt gevierd. Eens per twee à drie jaar vindt de WJD op internationaal niveau plaats. De laatste keer was dat in het Poolse Krakau in 2016. De eerstvolgende internationale editie van de WJD is in 2019 in Panama.
Bij de Mis op het Sint Pietersplein waren ook meer dan driehonderd jongeren aanwezig die op uitnodiging van het Vaticaan hadden deelgenomen aan een week van voorbereidende gesprekken voor de bisschoppensynode over de jongeren. Die synode vindt in oktober van dit jaar plaats. De bisschoppen zullen er spreken over de jongeren en het geloof en het onderscheiden van je roeping.
Namens Nederland was Danny Hakvoort (24) bij de voorbereidingsweek in het Vaticaan aanwezig. Voor vertrek zei Hakvoort in gesprek met Katholiek Nieuwsblad dat hij vereerd was aanwezig te zijn bij die voorbereidingen. “Gesprekken waarbij ieder antwoord belangrijk is en meegewogen wordt in het proces van de synode.”
Aan het eind van de Mis presenteerden de jongeren hun slotdocument aan de paus. Samen met de inbreng van Bisschoppensynodes overal ter wereld, zal dit document gebruikt worden om te komen tot een werkdocument voor de synode in oktober. (KN/CNS)