<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen journalisten: bestrijd somberheid en berusting

KN Redactie 11 november 2018
image
Paus Franciscus begroet studenten en medewerkers van een katholieke school voor journalistiek in München CNS Photo - Vatican Media

Doorbreek elke muur van somberheid en berusting met jullie passie. Om de wereld zo te laten zien dat mensen voor elkaar moeten zorgen. Die oproep deed paus Franciscus vrijdag aan journalisten.

Franciscus spoorde hen ook aan om de aandacht te vestigen op onrecht en de mens op de eerste plaats te zetten.

Positieve houding

Hij sprak tijdens een audiëntie met ongeveer 340 studenten, oud-studenten en faculteitsmedewerkers van een katholieke school voor journalistiek in München. Die school werd vijftig jaar geleden opgericht om christenen te voorzien van professionele training op het gebied van journalistiek, media en communicatie.

“Als christelijke journalisten onderscheiden jullie je door jullie positieve houding naar mensen en door jullie professionele ethiek”, zei Franciscus tegen de groep.

Meer dan een baan

Journalistiek is meer dan slechts een baan, benadrukte de paus. Het is een hele verantwoordelijkheid, voegde hij, vooral nu het zo eenvoudig is geworden “om je te laten leiden door de heersende mening, verslagenheid en pessimisme dat je lam legt en je verblindt”.

Daardoor, zei de paus, neigen we er niet meer toe op te staan tegen het kwaad. “We laten dingen zoals ze zijn, of zoals anderen hebben bedacht dat ze moeten zijn”. Franciscus benadrukte echter dat het in deze wereld noodzakelijk is om moedig en onbevangen te zijn.

Omzien naar elkaar

“Laten we de muur van somberheid en berusting doorbreken. En laten we mensen helpen hun ogen en oren, en bovenal hun hart te openen, zodat zij naar elkaar omzien en realiseren dat ze zonen en dochters van dezelfde Vader zijn”, aldus de paus.

Hij bedankte de journalisten: “omdat jullie de aandacht op mensen vestigen, een onrecht bij de naam noemen. Bedankt ook dat jullie spreken over alle dingen die mooi zijn.” Die dingen, zei hij, halen misschien niet de voorpagina van de krant, maar zetten de mens wel in het spotlicht.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.