<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kardinaal Angelo Acerbi bedankt paus Franciscus namens alle nieuwe kardinalen. Foto: CNS - Lola Gomez
Nieuws

Paus tegen nieuwe kardinalen: niet ruziën, maar liefhebben

Cindy Wooden - CNS 9 december 2024

De Kerk kreeg er zaterdag 21 nieuwe kardinalen bij. Paus Franciscus riep hen op bouwers van eenheid te zijn.

Kardinaal worden is een indringende oproep om Jezus in het middelpunt van je leven te plaatsen, om van de armen te houden zoals hij deed en om banden van eenheid te scheppen, aldus paus Franciscus afgelopen zaterdag in de Sint-Pieter.

“Wandelen op het pad van Jezus betekent uiteindelijk bouwers zijn van gemeenschap en eenheid”, zei de paus tegen de mannen die bij het consistorie tot kardinaal waren gecreëerd.

De 99-jarige Angelo Acerbi, een voormalige diplomaat van het Vaticaan, ontving als eerste zijn rode kardinaalshoed van paus Franciscus. Domenico Battaglia van Napels – die paus Franciscus in november nog aan de lijst van nieuwe kardinalen toevoegde – sloot de rijen.

Paus Franciscus leidde het consistorie overigens met een grote blauwe plek op zijn kin. Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni liet weten dat de paus zich de dag ervoor tegen een nachtkastje had gestoten.

image
Paus Franciscus leidde het consistorie met een grote blauwe plek op zijn kin. Foto: CNS - Lola Gomez

In een volle Sint-Pieter zei Franciscus dat Jezus aan het kruis “de scheidsmuur van vijandigheid afbrak zodat allen zichzelf zouden zien als kinderen van dezelfde Vader en als broeders en zusters van elkaar.”

Daarom, zei de paus tegen de uit 17 landen afkomstige nieuwe kardinalen, “kijkt de Heer naar jullie, die komen uit verschillende achtergronden en culturen en de katholiciteit van de kerk vertegenwoordigen”. “Hij roept jullie op om getuigen te zijn van broederschap, ambachtslieden van gemeenschap en bouwers van eenheid.”

image
Kardinaal Timothy Radcliffe - in zijn witte habijt - wordt gefeliciteerd door een andere kardinaal. Foto: CNS - Lola Gomez

In een afspiegeling van de diversiteit en universaliteit van de Kerk droegen vier van de nieuwe kardinalen niet de traditionele rode soutane met een witte toog en een rode cape. Mykola Bychok, een Oekraïense Grieks-katholiek, en George Jacob Koovakad, van de Syro-Malabar katholieke Kerk, droegen gewaden uit hun kerkelijke tradities. En de twee dominicanen die kardinaal werden gecreëerd – Timothy Radcliffe en Jean-Paul Vesco – droegen hun witte habijt.

Paus Franciscus gaf elk van de nieuwe kardinalen van de kerk van de Latijnse ritus een rode solideo, een rode bonnet en een ring. Omdat de kardinalen Bychok en Koovakad afkomstig zijn uit Oosterse katholieke Kerken ontvingen zij speciale hoofddeksels.

image
Mykola Bychok droeg als oekraïense Grieks-katholiek een ander gewaad en ontving ook een ander hoofddeksel dan de kardinalen van de Kerk van de Latijnse ritus. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus vroeg de kardinalen om het kardinaalsrood te dragen als een herinnering aan hun oproep om “onbevreesde getuigen te zijn van Christus en zijn Evangelie in de stad Rome en in verre streken”.

Tijdens de consistorie legden de nieuwe kardinalen een geloofsbelijdenis af door het Credo in het Latijn te reciteren en legden ze een eed van trouw af aan paus Franciscus en zijn opvolgers.

Het College van Kardinalen telt sinds zaterdag 253 leden, waarvan er 140 jonger zijn dan 80 jaar en in aanmerking komen voor een conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.

Namens de groep bedankte de kersverse kardinaal Acerbi paus Franciscus en benadrukte hoe de nieuwe kardinalen zich zullen inzetten om de eenheid van de kerk te versterken en vrede te bevorderen in een tijd waarin “de menselijke familie helaas wordt verstoord en misvormd door ongelijkheid, oorlogen en armoede in vele delen van de wereld”.

Stralend teken

In zijn preek vertelde de paus de nieuwe kardinalen dat de Heer hen oproept om “een stralend teken te zijn te midden van een samenleving die geobsedeerd is door uiterlijkheden en macht”, door niet te ruziën over wie de grootste onder hen is of wie het vaakst gelijk heeft.

“Heb elkaar lief met broederlijke liefde en wees dienaren van elkaar, dienaren van het Evangelie,” riep de paus op. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.