fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tijdens chrismamis: ‘Priesters, wees straatpredikers’

KN Redactie 29 maart 2018
image
De jaarlijkse chrismamis in de Sint-Pieter (Foto: CNA)

Paus Franciscus heeft tijdens de chrismamis op Witte Donderdag priesters opgeroepen mensen nabij te zijn en het voorbeeld te nemen aan Jezus door “straatpredikers” te worden.

De Mis vond donderdagochtend plaats in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de dag waarop de Kerk de instelling van de Eucharistie en het priesterschap viert.

Oliën gezegend

Samen met de paus, concelebreerden enkele in Rome aanwezige kardinalen, bisschoppen en priesters. Tijdens de jaarlijkse chrismamis hernieuwden de priesters hun wijdingsbelofte en werden de oliën gezegend die worden gebruikt bij de sacramenten van het vormsel, de wijding en de ziekenzalving.

De paus zei tijdens zijn homilie dat Jezus in plaats van schriftgeleerde ervoor koos om “evangelisator” of “straatprediker” te zijn: “de overbrenger van een blijde boodschap voor zijn volk”. “De Heer”, vervolgde Franciscus, “koos ervoor om iemand te zijn die zijn volk nabij was. Dertig jaar van verborgen leven! En toen begon hij pas te prediken”.

Nabijheid

Franciscus benadrukte dat “nabijheid de sleutel is van degene die evangeliseert, omdat het een fundamentele houding is in het Evangelie, die de Heer aanneemt om het Rijk Gods te omschrijven”. De paus omschreef drie manieren waarmee priesters de mensen nabij kunnen zijn: door “spirituele gesprekken”, “de nabijheid in de biecht” en “de prediking”.

Franciscus sloot zijn homilie af door uit te leggen dat “de priester die mensen nabij is, die loopt temidden van zijn volk, niet alleen door hen wordt gewaardeerd”, maar ook door hen wordt ervaren als “iets speciaals, iets wat men slechts voelt in de aanwezigheid van Jezus”. (KN/ACI)