Veiligheid en vrede waren de thema’s van paus Franciscus’ jaarlijkse toespraak tot de ambassadeurs bij de Heilige Stoel.
“In het klimaat waarin we ons bevinden”, zei de paus maandag tot de aanwezige diplomaten, “van algemene zorg over de huidige tijd en onzekerheid en angst over de toekomst, vind ik het belangrijk om een woord van hoop uit te spreken”.
De paus wilde in zijn toespraak vooral wijzen op een mogelijke weg om vrede en veiligheid in de wereld te bewerkstelligen. Hij riep “elke politieke autoriteit” op zich niet te beperken tot het “garanderen van de veiligheid van de eigen burgers” maar zich geroepen te voelen om “een echte bevorderaar en werker van vrede te worden”.
In navolging van het Heilig Jaar van Barmhartigheid riep de paus alle landen op om leven te geven aan een “cultuur van barmhartigheid”. “Alleen zo kunnen we samenlevingen opbouwen die open en gastvrij zijn jegens vluchtelingen en, tegelijkertijd, intern veilig en vredig zijn.”
Dat is hard nodig, zei de paus, in deze tijd waarin vele op de vlucht zijn en op zoek naar een veilig heenkomen. Franciscus benadrukte dat het migratieprobleem niet slechts op het bordje van een paar landen terecht kan komen, maar dat alle landen zich moeten inzetten voor de opvang van ontheemden.
Tegelijkertijd, zei de paus, hebben migranten de plicht “om de wetten, de cultuur en de tradities te respecteren van de landen waarin ze worden opgevangen”.
Paus Franciscus blikte met de diplomaten terug op het afgelopen jaar en herinnerde aan de “humanitaire ramp” in Syrië. Ook sprak hij zijn ongenoegen uit over de nucleaire proeven in Noord-Korea.
Opnieuw riep hij op tot het “vernietigen van de bedroevende handel in wapens”, die de situatie in conflictgebieden alleen maar verergert.
De paus klaagde de opkomst aan van de ideologieën die de sociale onrust in de samenleving gebruiken “om minachting en haat te zaaien en de ander te zien als een vijand die vernietigd moet worden”.
“De vijand van de vrede”, noemde hij dit fenomeen, want “de vrede wordt veroverd met de solidariteit”. Dialoog en samenwerking zijn nodig, benadrukte de paus en hij noemde de diplomatie daarom “een fundamenteel instrument”.
Ook de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, prins Jaime de Bourbon de Parme, was maandag aanwezig bij de toespraak van de paus tot de ambassadeurs.
In een exclusief interview met Katholiek Nieuwsblad zei de prins onlangs dat “de pastorale en praktische aanpak van paus Franciscus het voor ons diplomaten erg eenvoudig maakt om gemeenschappelijke terreinen van samenwerking te vinden”.
Hij prees de paus om zijn “bijzondere diplomatieke en politieke vaardigheden waar heel de Kerk baat bij heeft”. Het hele interview met de Nederlandse ambassadeur is te lezen in de eerste editie van 2017. (KN)