<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tot artsen: neem Jezus’ omgang met zieken tot voorbeeld

KN Redactie 25 juni 2019
image
Paus Franciscus spreekt de leden van FIAMC, de koepelorganisatie van verenigingen van katholieke werkers in de zorg, toe. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft katholieke zorgwerkers aangespoord om met zieken om te gaan zoals Christus dat deed, meldt Vatican News.

Franciscus sprak zaterdag leden toe van FIAMC, de koepelorganisatie van verenigingen van katholieke werkers in de zorg. Zij waren in Rome voor de toewijding van FIAMC aan het Heilig Hart van Jezus. Onder hen waren ook enkele Nederlandse artsen.

Jezus, geneesheer

“Door zijn barmhartige nabijheid toonde Jezus de oneindige liefde van God onze Vader voor zijn kinderen die het meest in nood zijn”, zei Franciscus.

In Jezus’ tijd, vervolgde hij, werden ziekte en handicaps vaak gezien als het gevolg van zonden. Christus echter was hen barmhartig nabij, wat ertoe leidde dat de vroege Kerk hem “geneesheer” begon te noemen.

“Zorg voor de zieken komt dus naar voren als een essentieel aspect van Christus’ missie, en, bij gevolg, ook van de missie van de Kerk.”

Verlichting, troost, verzoening en genezing

Christus’ manier van zorgen voor de zieken biedt hedendaags zorgpersoneel een model. Zijn “weg” omvat nabijheid bij zieken, ongeacht maatschappelijke normen. Ook treedt Christus met zieken in dialoog, en begint zo “een proces van verlichting, troost, verzoening en genezing”.

“Als zorg met echte liefde voor de ander wordt gegeven, verbreedt zij de horizon van de ontvanger, want mensen zijn een eenheid: een eenheid van geest, ziel en lichaam.”

Respect voor de gave van het leven

Katholieke artsen en verpleegkundigen “zijn geroepen om zorg te verlenen met gevoeligheid en respect voor de waardigheid en voor de fysieke en psychologische integriteit van iedere persoon”.

Zorg omvat ook “respect voor de gave van het leven van begin tot eind”, zei Franciscus. “Want wij zijn geen meesters van het leven. Het wordt ons in vertrouwen geschonken, en artsen staan er ten dienste van.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.