Paus Franciscus heeft de deelnemers aan de Wereldjongerendagen tijdens de avondwake op zaterdag aangemoedigd net als Maria te vertrouwen op Gods liefde.
Maria is geen influencer, ‘beïnvloeder’ zoals veel persoonlijkheden op sociale media, zei Franciscus. Zij werd de invloedrijkste vrouw uit de wereldgeschiedenis door “op de liefde en beloften van God” te vertrouwen, “de enige kracht die in staat is alles nieuw te maken”, zei de paus.
“Ben jij bereid een ‘beïnvloeder’ zoals Maria te zijn, die durfde te zeggen ‘Uw wil geschiede’? Alleen liefde maakt ons menselijker en meer vervuld; al het andere is een aangename maar nutteloze placebo.”
Ook moedigde hij de jongeren aan niet bang te zijn hun harten voor Christus te openen en “het leven met al zijn broosheid en onvolkomenheden, maar ook met zijn grootsheid en schoonheid te omhelzen”. Hij vervolgde: “Wees niet bang Hem te vertellen dat ook jij deel wilt uitmaken van zijn liefdesverhaal in deze wereld, dat je klaar bent voor iets groters.”
Honderdduizenden jongeren namen deel aan de avondwake. Na afloop ervan brachten ze de nacht op het veld door, in afwachting van de grote openluchtmis die de paus er zondagochtend viert.
Nadat Franciscus op het veld was aangekomen, gaven enkele mensen een getuigenis. Een 42-jarige moeder vertelde over de angsten en moeilijkheden die zij en haar man doormaakten, toen ze hoorden dat hun ongeboren dochter het syndroom van Down had, maar hoe ze besloten “met heel onze harten van haar te houden, zonder enig onderscheid met onze andere kinderen te maken”.
De twintigjarige Alfredo bracht na een leven vol drugs en misdaad een jaar in de gevangenis door. Afkicken lukte hem niet, totdat hij hulp kreeg in een katholiek opvanghuis. “Ik wil de jongeren van de wereld vertellen dat God van ons houdt en ons nooit verlaat. We zijn de baas over onze eigen daden, maar als we bij God zijn, zal alles goed gaan.”
De 26-jarige Palestijnse Nirmeen herinnerde zich hoe het christendom haar aanvankelijk koud liet, speciaal omdat ze geboren werd op een plek “waar vele van mijn eenvoudige rechten geschonden worden”.
“Met alle worstelingen en vermoeidheid van het dagelijks leven was ik niet geïnteresseerd in geloof”, zei ze, maar desondanks was ze gefascineerd door “het idee van God”. Na de Wereldjongerendagen van Krakau nam ze een “geloofssprong” en begon de sacramenten te ontvangen. “En hier ben ik vandaag, drie jaar later in Panama, enthousiast biddend dat Hij mij op mijn volgende reis leidt.”
De ervaringen van de drie, sprak paus Franciscus, weerspiegelden het risico dat Maria nam toen zij “ja” zei tegen God.
De verlossing die God zijn kinderen wil geven, is een uitnodiging om deel uit te maken “van een liefdesverhaal dat verweven is met onze persoonlijke verhalen; het is levend en wil in ons midden geboren worden zodat wij vrucht kunnen dragen gewoon zoals we zijn, waar we ook zijn en met iedereen om ons heen”.
Die redding, zei de paus, kan alleen bereikt worden door je vertrouwen op God te stellen, speciaal in momenten van onzekerheid, twijfel en beproeving.
Reflecterend op de ervaringen van de drie benadrukte hij hoezeer iedereen de liefde waard is. “Is een gehandicapt of kwetsbaar mens geen liefde waard? Is een persoon die een buitenlander is, iemand die een fout heeft gemaakt, iemand die ziek of in de gevangenis is, geen liefde waard?”
God, zei de paus, begint zijn liefdesverhaal juist te schrijven door de problemen, kwetsbaarheid en het falen van mensen heen. Jezus helpt christenen om op te staan als zij gevallen zijn, zoals hij Petrus omhelsde nadat die Hem had verloochend.
Eerder op de dag had Franciscus geluncht met tien pelgrims van over de hele wereld. Bij de vragen die zij hem stelden, kwam ook het seksueel misbruik in de Kerk ter sprake. De Amerikaanse Brenda Noriega vertelde na afloop dat de paus “ons eraan herinnerde dat het belangrijk is de slachtoffers te begeleiden” en “een verenigde Kerk” te zijn.
Ook benadrukte hij volgens Noriega het belang van gebed. “Wat paus Franciscus wil dat wij in de Verenigde Staten doen, is bidden, en dat wij moeten bidden voordat wij commissies samenstellen, voordat wij beslissingen nemen. (CNS)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.