fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tot misdienaars: word heilig en wees uniek

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 mei 2021
image
Poolse misdienaars op 10 april 2020. Foto: CNS Photo - Kacper Pempel, Reuters

Ter gelegenheid van de vijfentwintigste Nationale Bedevaart van Misdienaars in Portugal schreef de paus een brief aan de jongeren die in Fatima samenkwamen. Hierin zegt hij dat Christus van hen vraagt om heilig te worden en oorspronkelijk te zijn.

De oproep om de heiligen te imiteren is geen oproep om “een fotokopie” van een van hen te worden, schreef paus Franciscus. Ze is bedoeld om net als zij te proberen “het unieke en specifieke pad” te vinden dat God voor elke persoon in petto heeft.

Vollediger jezelf worden

“Je moet ontdekken wie je bent en je eigen manier van heilig zijn ontwikkelen, wat anderen ook zeggen of denken. Heilig worden betekent vollediger jezelf worden, worden wat de Heer wilde dromen en creëren.”

Paus Franciscus citeerde hierbij de woorden van de zalige Carlo Acutis: “Allen worden geboren als originelen, maar velen sterven als fotokopieën.”

Velen eindigen net als anderen, legde de paus uit, en benutten de gaven en unieke persoonlijke talenten niet die de Heer hun heeft gegeven.

‘Straal het licht en hoop uit’

Hij waarschuwde de jongeren om niet te vervallen tot middelmatigheid, “die ons vernedert en grijs maakt. Het leven is niet grijs. Het leven moet ons naar grootse idealen leiden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Volg geen negatieve mensen, maar straal het licht en de hoop uit die van God komen. Zoals je weet, stelt deze hoop niet teleur; dat doet ze nooit! Bij God gaat niets verloren, maar zonder Hem is alles verloren. Wees dan niet bang om je in de armen van de Vader in de hemel te werpen en te vertrouwen op Hem die ervoor zal zorgen dat je de oorspronkelijke heilige wordt die Hij wil.”

‘Bied Jezus je handen, je gedachten en je tijd aan’

Verder schreef de paus hoeveel geluk de misdienaren hebben om zo dicht bij het altaar te mogen zijn. Want daar, legde Franciscus uit, worden het brood en de wijn het lichaam en bloed van Jezus.

“Stop al het enthousiasme van je leeftijd in je ontmoeting met Jezus. Bied Jezus je handen, je gedachten en je tijd aan, en Hij zal niet nalaten je te belonen, je ware vreugde te schenken en je te laten voelen waar het meest complete geluk te vinden is.”

Passend gedrag

De paus vroeg de misdienaars om zich passend te gedragen bij het dienen van de Mis door hun innerlijke en uiterlijke houding in overeenstemming te brengen met wat ze doen. Vooral wanneer ze in de buurt van het altaar zijn, schreef hij, maar ook wanneer ze het kruisteken maken, zitten of deelnemen aan gemeenschappelijke gebeden en hymnen.

“Het is waar, Jezus is daar net zo echt en volmaakt als in de hemel; en als Hij jou ziet, moet Hij een engel herkennen.”

Bronnen: Catholic News Service en Vatican News

https://www.kn.nl/donaties/