fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus verbijstert met lof voor aborteuse

KN Redactie 26 februari 2016
image
Emma Bonino is volgens paus Franciscus een van de “vergeten grootheden” van Italië. (Foto: AP)

De Italiaanse pro-lifebeweging heeft met verbijstering gereageerd op de loftuitingen van paus Franciscus voor Emma Bonino, die abortussen heeft gepleegd en gepromoot.

Dat meldt LifeSiteNews.

‘Vergeten grootheid’

In een interview begin februari met het Italiaanse dagblad Corriere Della Sera noemt paus Franciscus Emma Bonino een van de “vergeten grootheden” van Italië.

Daarbij vergeleek hij haar met historische figuren als Konrad Adenauer en Robert Schuman.

‘Maakt niet uit’

Bonino is een van de meest vooraanstaande voorstanders van abortus.

De paus wijst er zelf op dat zij er radicaal andere ideeën op nahoudt dan de Kerk. “Dat is waar, maar dat maakt niet uit. Wij moeten naar mensen kijken, naar wat zij doen.”

10.000 abortussen

Emma Bonino (1948) had op haar 27e een illegale abortus en sloot zich in 1975 als medewerkster aan bij het Informatiecentrum voor Sterilisatie en Abortus (CISA), dat beweert verantwoordelijk te zijn voor meer dan 10.000 abortussen.

Bonino verrichtte persoonlijk illegale abortussen met behulp van een vacuümpomp.

Zij was tevens een van de drijvende krachten van de legalisering van abortus in Italië in 1978  en later van echtscheiding.

Die achtergrond veroorzaakte in 2013 grote consternatie toen zij benoemd werd tot minister van buitenlandse zaken.

Ongeloof

Pro-life-organisaties in Italië hebben met ongeloof gereageerd op de loftuitingen van de paus.

“Hoe kan de paus een vrouw prijzen die in Italië op de eerste plaats bekend is vanwege het verrichten van illegale abortussen en het promoten van abortus?”, reageerde monsignore Ignacio Barreiro, tot vorig jaar hoofd van het Romeinse kantoor van Human Life International.

Onvoldoende geïnformeerd

Luca Volontè, politicus en voorzitter van de pro-lifeorganisatie Novae Terrae Foundation, verklaarde tegenover LifeSiteNews dat hij ervan uitgaat dat de paus “niet echt geïnformeerd is over hoeveel mevrouw Bonino in Italië en op internationaal niveau heeft gedaan om abortus en euthanasie te bevorderen”.

“Zij deed het goed in Egypte”, geeft hij toe, “maar ook daar promootte zij haar anti-levenwaarden”. Volgens Volontè had de paus het bij het verkeerde eind en dat neemt hij vooral de leden van zijn staf kwalijk.

Onwaarschijnlijk

LifeSiteNews noemt het “onwaarschijnlijk” dat de paus niet geweten heeft over waar Emma Bonino voor staat, gezien zijn rechtvaardiging van zijn loftuiting.

De paus kreeg al eerder kritiek omdat hij haar in 2015 opbelde vanwege haar gezondheidsproblemen en vervolgens uitnodigde in het Vaticaan. (KN/LSN)