<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus verdedigt Indios: ‘Zie af van geweld’

KN Redactie 17 januari 2018
image
Paus Franciscus ontmoet Mapuche-Indianen tijdens zijn bezoek aan Chili. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft tijdens een Mis in de Chileense stad Temuco de Mapuche-indianen verdedigd, maar hen ook opgeroepen geen geweld te gebruiken.

De paus ging zoals verwacht in op de gevoelige problematiek van de Mapuche, een inheems volk in Chili en Argentinië dat van oudsher op gespannen voet leeft met de rest van de Chileense bevolking. Zij eisen gebieden op waar zij voor het ontstaan van de staat Chili woonden die hen zouden zijn ontnomen.

Geweld

De bevolkingsgroep schuwt het gebruik van geweld niet om hun doel te bereiken. Ruim een kwart van de Indios leeft in armoede en door de overheid gedane toezeggingen om gebieden terug te geven zijn nog steeds niet nagekomen. Volgens ingewijden gaat het om een historisch gegroeid probleem waar geen enkele Chileense regering zich heeft willen branden.

Erkenning

Franciscus sprak net als Johannes Paulus II in 1987 zijn steun uit voor erkenning van de Mapuche en hun rechten. “Wij hebben de rijkdom nodig die ieder volk te bieden heeft en moeten de logica opzij schuiven die ons doet geloven dat er superieure of minderwaardige culturen bestaan”, zei de paus tijdens zijn homilie.

Niet nagekomen afspraken

De paus riep op om eindelijk de akkoorden concreet te maken die al jaren op tafel liggen. Na de dictatuur van Pinochet vaardigde de democratische regering in 1993 een wet uit die teruggave van gebieden en schadevergoedingen moest regelen. Het grootste deel van de wet bleef onuitgevoerd waardoor sommige groepen Indios radicaliseerden. Dit leidde recentelijk onder meer tot het in brand steken van kerken.

Geen geweld

De paus maande de Indios om zich niet te laten verleiden tot de gewapende strijd, “omdat geweld ook de meest rechtvaardige zaak uiteindelijk vals maakt”. “Men kan niet om erkenning vragen door de ander te vernietigen, omdat dit alleen maar leidt tot meer geweld en verdeeldheid”, stelde hij.
De paus verblijft tussen 15 en 18 januari in Chili en reist donderdag door naar buurland Peru, waar hij tot zondag zal blijven. (KN/VI)

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.