fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vergelijkt aborteren zieke en gehandicapte kinderen met nazipraktijken

KN Redactie 17 juni 2018
image
Foto: AP

Paus Franciscus vergeleek zaterdag het aborteren van kinderen die ziek zijn of gehandicapt  met wat de nazi’s deden om de puurheid van het ras te behouden.

De paus vertelde tijdens een toespraak tot de leden van het Italiaanse forum van gezinsorganisaties over de trend om zieke of gehandicapte kinderen in de eerste maanden van de zwangerschap te aborteren.

“Ik heb gehoord dat het ‘in’ is, of in ieder geval de gewoonte, om als ze tijdens de eerste maanden van de zwangerschap testen of het kind gezond is of iets heeft, het eerste voorstel is: laten we het weghalen.”

Wreed en pijnlijk

“Om een rustig leven te krijgen wordt een onschuldige weggestuurd…”, zei de paus over deze praktijk. “We doen hetzelfde als de nazi’s om de puurheid van het ras te behouden, maar dan met witte handschoenen.”

“Het is wreed, maar we doen hetzelfde”, zei de paus tegen de leden van de gezinsorganisaties. Franciscus noemde het “pijnlijk” dat de samenleving het doden van kinderen, enkel omdat ze ziek of gehandicapt zijn, accepteert.

Volgens de Italiaanse krant La Stampa legde de paus zijn uitgewerkte toespraak op papier aan het begin van de speech ter zijde, omdat die tekst “wat koud aandeed”.

Huwelijk tussen man en vrouw

De paus benadrukte tijdens de toespraak opnieuw dat het huwelijk iets is tussen man en vrouw, ook al wordt er in de moderne samenleving “gesproken over verschillede soorten gezinnen”.

“Ja, je kunt spreken over een ‘familie van sterren’, de ‘familie van bomen’, de ‘familie van dieren’, maar de familie naar het beeld van God is er maar een: die van een man en een vrouw…het huwelijk is een prachtig sacrament.”

Hij noemde het huwelijk en het gezin “een prachtig avontuur” en kinderen “het allergrootste geschenk”, ook als ze ziek zijn. “Kinderen moeten ontvangen worden zoals ze komen, zoals God ze stuurt.” (CNA)