<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: vermoorde zusters in Jemen zijn ‘de martelaren van vandaag’

KN Redactie 6 maart 2016
image
Paus Franciscus sprak na afloop van het angelusgebed over de "zinloze en duivelse" moord op de zusters van Moeder Teresa in Jemen (Foto: AP)

Paus Franciscus sprak vanmiddag na het angelusgebed over de moord op de vier zusters van Moeder Teresa in Jemen. “Zij zijn de martelaren van vandaag!”

De paus zei de gelovigen op het Sint Pietersplein dat hij de Missionarissen van Naastenliefde nabij is vanwege hetgeen er afgelopen vrijdag gebeurde “met de moord op vier zusters in Aden, in Jemen, waar zij de ouderen bijstonden”.

Zestien doden

“Ik bid voor hen en voor de andere personen die vermoord werden bij de aanslag, en voor hun familie”, zei Franciscus. Bij de terroristische aanslag op het klooster van de zusters in Jemen, kwamen afgelopen vrijdag in totaal zestien mensen om het leven, waaronder vier zusters en een aantal ouderen dat zij verzorgden.

Geen voorpaginanieuws

De paus noemde hen de “martelaren van vandaag!”. “Het haalt niet de voorpagina’s van de kranten, het is geen nieuws: zij geven hun bloed voor de Kerk. Deze mensen zijn het slachtoffer van de aanslag van degenen die hen hebben vermoord en ook van de onverschilligheid, van deze globalisering van de onverschilligheid.”

Moeder Teresa

Franciscus bad tot de zalige Moeder Teresa – die vermoedelijk in september heilig zal worden verklaard – opdat zij haar dochters, “de martelaren van naastenliefde, begeleidt naar het paradijs, en voorspreekster is van de vrede en van het heilige respect voor het menselijk leven”.

Zaterdag liet de paus, middels een brief van Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin, al weten “geschokt en diep verdrietig” te zijn over de gewelddadige moord op de vier zusters en twaalf anderen in het klooster. Hij noemde de aanslag “een daad van zinloos en duivels geweld”.

Barbaarse moord

Ook kardinaal Parolin beaamde in een interview met de Italiaanse krant Avvenire dat de zusters als martelaren zijn gestorven. “Ze hebben me verteld dat ze al bedreigingen hadden ontvangen, maar dat ze toch wilden blijven, ten koste van hun leven.”

Het is niet te begrijpen, voegde de staatssecretaris toe, “hoe mensen die hun leven wijdden aan het welzijn van hun naasten op zo’n barbaarse manier konden worden vermoord”.

Veranwoordelijken

Het is nog altijd niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de terroristische aanslag op het klooster van de Missionarissen van Naastenliefde. Al-Qaida heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.