<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus veroordeelt aanslag Egypte

KN Redactie 25 november 2017
image
Op zaterdag verzamelden zich mensen bij de moskee waar tijdens het vrijdaggebed een bloedige aanslag was gepleegd. Paus Franciscus veroordeelde de aanslag. (Foto: AP)

In een condoléancetelegram heeft paus Franciscus de zware aanslag in Egypte op moskeegangers veroordeeld.

Terroristen pleegden tijdens het vrijdaggebed een aanslag op een moskee, waarna tientallen schutters het vuur openden op de vluchtende gelovigen. Daarbij kwamen minstens 305 mensen om het leven. De aanslag vond plaats op de al-Rawda-moskee in Bir al-Abed, ongeveer 75 mijl ten noordoosten van Ismailia aan de rand van de Sinaïwoestijn.

Diep bedroefd

De Heilige Stoel gaf een verklaring uit die stelde dat paus Franciscus “diep bedroefd is door het nieuws van het grote verlies aan mensenlevens”. Daarin drukt hij zijn solidariteit uit met het Egyptische volk en “vertrouwt hij de slachtoffers toe aan de genade van de allerhoogste God en smeekt hij Gods zegeningen af van troost en vrede over hun families”.

Krachtige veroordeling

Ook hernieuwt hij “zijn krachtige veroordeling van deze moedwillige daad van wreed geweld gericht tegen onschuldige burgers verzameld in gebed” Zijne Heiligheid wil daarmee “alle mensen van goede wil verenigen door te smeken dat door haat verharde harten leren af te zien van de weg van geweld die leidt tot zo’n groot lijden, en de weg van vrede omhelzen.”

Schuilplaats

De moskee behoorde tot de soefi’s, een meer mystieke islamitische stroming.
Het uitgestrekte schiereiland Sinaï is sinds 2013 een schuilplaats voor islamitische fundamentalisten sinds het Egyptische leger president Mohamed Morsi verdreef, die werd gesteund door de Moslim Broederschap. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.