<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Paus vertoont sluimerende zelfhaat’

KN Redactie 19 mei 2016
image
Foto: AP

Vervolgde christenen in het Midden-Oosten hoeven “niets te verwachten” van paus Franciscus in wie “een sluimerende zelfhaat schuilt”.

‘Triomfalistisch en wraakzuchtig’

Aanleiding is het interview dat paus Franciscus had met het Franse katholieke dagblad La Croix. Daarin relativeert deze de christelijke wortels van de Europese cultuur. “Het zijn er vele”, aldus de paus, die de toon waarmee de christelijke wortels worden aangehaald vaak “triomfalistisch” of zelfs “wraakzuchtig” noemt. “Dan wordt het gauw kolonialisme”.

Asia Bibi

Tegen het licht van de dreigende uitroeiing van het christendom in het Midden-Oosten verwijt Ephimenco de paus een “weg-met-ons-mentaliteit”. Opnieuw hekelt de columnist de manier waarop paus Franciscus tijdens een audiëntie de man en een dochter van de ter dood veroordeelde Pakistaanse Asia Bibi negeerde terwijl hij wel alle aandacht gaf aan andere willekeurige aanwezigen. De Pakistaanse zit al sinds 2009 onder slechte omstandigheden en constante bedreiging gevangen omdat zij voor haar geloof uitkwam.

Vergelijking mank

Ephimenco is vooral verbolgen over de manier waarop de paus de veroveringszucht van de islam probeert te relativeren. De columnist wijst erop dat het de islam is die, later ontstaan, het aanwezige christendom in Midden-Oosten heeft onderworpen, gedecimeerd en nu dreigt in sommige gebieden totaal te vernietigen. “De verovering met het zwaard van de halve wereld door de islam vanaf de zevende eeuw (miljoenen doden en nog veel meer onderworpenen!) durven vergelijken met de vreedzame evangelisatie van Jezus’ discipelen na zijn dood (‘daarin kun je dezelfde opdracht tot verovering zien’). In die man schuilt een sluimerende zelfhaat”, aldus Ephimenco.

Islam

In de gewraakte passage antwoordt paus Franciscus op de vraag of de angst voor de islam gerechtvaardigd is: “Ik denk niet dat er vandaag angst is voor de islam als zodanig, maar voor ISIS en haar veroveringsoorlog die deels gebaseerd is op de islam. Het is waar dat het idee van verovering inherent is aan de ziel van de islam. Maar, het is ook mogelijk het doel van het Mattheüsevangelie, waar Jezus zijn leerlingen naar alle landen stuurt, te interpreteren als hetzelfde idee van verovering.”