<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: vervolging is dagelijks brood voor christenen

KN Redactie 12 april 2016
image

Behalve de lijfelijke en bloedige christenvervolgingen, zoals we die kennen uit de Oudheid en van totalitaire regimes, is er ook een fluwelen vervolging.

“Dat is”, aldus de paus, die vervolging het dagelijks brood voor de Kerk noemt, “als ik het met ironie zo mag zeggen, een ‘fatsoenlijke’ vervolging. Deze heb je, als een mens niet vervolgd wordt omdat hij zich christen noemt, maar omdat hij de waarden van een kind van God heeft en die wil verkondigen. Dit is een vervolging van de Schepper in de persoon van zijn kinderen!”

Moderne wetten

“Zo zien we elke dag hoe de machten wetten uitvaardigen die ertoe verplichten deze weg te begaan en hoe een natie die deze ‘fatsoenlijke’ moderne wetten niet volgt of althans niet in haar eigen wetgeving wil opnemen, ‘fatsoenlijk’ wordt vervolgd. Dat is de wereldse vervolging die de mens zijn vrijheid ontneemt, ook de vrijheid iets te weigeren uit gewetensgronden.”

Vorst dezer wereld

“De aanvoerder van deze ‘fatsoenlijke’ vervolging – Jezus heeft die benoemd: het is de vorst dezer wereld. En als de machten houdingen en wetten tegen de waardigheid van de kinderen Gods willen opleggen, dan vervolgen zij hen en keren zij zich tegen de Schepper. Dat is de grote apostasie, de grote afvalligheid. Zo gaat het leven onder deze twee soorten vervolgingen verder. De Heer heeft osn ook beloofd dat hij zich niet van ons zal verwijderen: ‘Wees voorzichtig, wees voorzichtig! Verval niet in de geest van de wereld. Wees voorzichtig! Maar ga verder, ik zal bij u zijn.’” (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.