fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus viert Mis Allerzielen op militair kerkhof: ‘Deze graven schreeuwen om vrede!’

Carol Glatz - CNS 2 november 2021
image
Paus Franciscus wandelt zwijgend langs de graven van gesneuvelde Franse soldaten. Foto: CNS Photo, Remo Casilli, Reuters

De graven van in oorlogen gesneuvelde soldaten schreeuwen om een einde aan alle oorlogen en aan de productie van wapens. Dat zei paus Franciscus tijdens de Mis die hij op Allerzielen vierde op het Frans Militair Kerkhof in Rome.

In zijn preek zei Franciscus er “zeker” van te zijn dat “allen die met goede wil” dienst namen, “door hun land geroepen om het te verdedigen, bij de Heer zijn”.

“Maar wij die (op aarde) pelgrimeren, vechten wij hard genoeg opdat er geen oorlogen meer zullen zijn, opdat er geen binnenlandse economieën meer zijn die door de wapenindustrie worden versterkt?”

250 aanwezigen

Een versoepeling van de coronamaatregelen maakte het de paus mogelijk om, zoals gebruikelijk, de Mis van Allerzielen op een begraafplaats in of nabij Rome te vieren. Wel was het aantal deelnemers beperkt tot 250.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met Allerzielen 2020 vierde de paus een private Mis in een kapel, waarna hij op een klein kerkhof in het Vaticaan de graven bezocht en zegende.

Franse soldaten

Het Frans Militair Kerkhof ontstond op initiatief van de Italiaanse regering, om de Franse soldaten te eren die in 1943 en 1944 in Italië tegen de nazi’s en de fascisten vochten.

Er liggen bijna tweeduizend Franse soldaten begraven. Velen van hen zijn Marokkaanse soldaten die onder Franse officieren dienden – Marokko maakte destijds deel uit van het Franse koloniale rijk.

Onder de aanwezigen bij de Mis was kardinaal Dominique Mamberti, de prefect van de Apostolische Signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank. Hij werd in 1952 in het Marokkaanse Marrakesh geboren uit Franse ouders.

Boodschap van vrede

De paus kwam per auto aan bij het kerkhof, dat op een heuvel enkele kilometers ten noorden van het Vaticaan ligt. Hij plaatste witte rozen op verschillende graven en bad in stilte voordat hij langzaam langs een van de rijen marmeren kruisen liep.

“Deze graven spreken, ze schreeuwen uit, schreeuwen uit zichzelf uit ‘Vrede!’”, zei Franciscus tijdens zijn geïmproviseerde preek.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Deze graven zijn een boodschap van vrede” en dringen er bij de mensen van nu op aan iedere oorlog te beëindigen, en bij de wapenfabrikanten om de productie te stoppen, aldus de paus.

Stilstaan bij eindigheid

Wie op Allerzielen een begraafplaats bezoekt, zei hij, zou even stil moeten staan en zich beseffen dat hij op een reis is die ooit ophoudt.

De levensreis zou geen ontspannen “wandeling” in het park moeten zijn, noch is ze een onmogelijk “labyrinth”: het is een reis die inspanning vergt, en begrip dat er aan het einde van dat aardse pad “een laatste stap” wacht.

Iedereen is onderweg, op een reis die inhoudt dat we “vele historische realiteiten, vele moeilijke situaties” onder ogen moeten zien. Begraafplaatsen herinneren ons eraan even stil te staan en te reflecteren op onze eigen reis en waar die heengaat, zei Franciscus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tragedie van de oorlog

Kijkend naar de grafstenen zei de paus dat hij “goede mensen” zag die in de oorlog sneuvelden, “stierven omdat ze waren geroepen hun land te verdedigen, waarden, idealen en, vele andere malen, droevige en spijtige politieke situaties”.

“En zij zijn slachtoffers, slachtoffers van een oorlog die de zonen en dochters van een natie verslindt”, aldus Franciscus, die een aantal dodelijke twintigste-eeuwse veldslagen noemde.

De graven met de markering “onbekend” tonen “de tragedie van de oorlog”, al bewaart God altijd de namen van iedereen in zijn hart.