fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus viert Mis voor overleden kardinalen en bisschoppen

KN Redactie 4 november 2016
image
Paus Franciscus viert de Mis voor overleden kardinalen en bisschoppen in de Sint-Pieter. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft vandaag in de Sint-Pieter een Mis gevierd voor de in het afgelopen jaar gestorven kardinalen en bisschoppen.

“In het licht van het paasgeheim is hun dood in waarheid de toegang tot de volheid van het leven”, zo zei hij in de Vaticaanse basiliek. God, sprak Franciscus, is een barmhartige en meelijdende rechter van de aardse daden. Niets kan scheiden van het geloof in de Gods liefde.

Vaderlijke liefde

De paus loofde de overledenen omwille van hun geloofsgetuigenis. Ze zetten zich, zei hij, met vaderlijke liefde in het bijzonder in voor de armen, weerlozen en hulpbehoevenden, en zijn de gelovigen met het goede voorbeeld voorgegaan.

Enkele van de overledenen, voegde Franciscus toe, getuigden op “heldhaftige wijze” van het Evangelie door het uithouden van “zware kwalen”.

Mis voor Allerzielen

Woensdag, op Allerzielen, vierde de paus een Mis op het Romeinse kerkhof Prima Porta, het grootste kerkhof van Italië.

Begraafplaatsen, zei paus Franciscus in zijn preek, zijn treurige plaatsen omdat ze aan de mensen herinneren die men verloren heeft, maar christenen hopen op een opstanding van de doden. Daarvan, sprak hij, getuigen de bloemen die zij naar de graven brengen.

In een twitterboodschap riep hij dezelfde dag op ook voor die doden te bidden, aan wie niemand meer denkt.

Gebed bij graven eerdere pausen

Aansluitend aan de Mis bezocht de paus de grotten onder de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, waar hij bad voor de daar gelegen graven van eerdere pausen. In de grotten zijn onder anderen de twintigste-eeuwse pausen Pius XII, de zalige Paulus VI en Johannes Paulus I bijgezet.

De sarcofaag van de heilige paus Johannes Paulus II bevond zich er tot mei 2011, toen hij voor zijn zaligverklaring werd bijgezet in een zijkapel van de Sint-Pieter.