fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus viert Witte Donderdag opnieuw in de gevangenis

KN Redactie 9 april 2019
image
Paus Franciscus kust op Witte Donderdag 2018 de voet van een gevangene tijdens de voetwassing in de gevangenis Regina Coeli in Rome. Ook dit jaar zal de paus op Witte Donderdag naar een gevangenis gaan. CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus zal op Witte Donderdag de liturgische voetwassing opnieuw uitvoeren bij gevangenen. Hij gaat op 18 april naar de gevangenis in Velletri, een kleine 60 kilometer ten zuiden van Rome. Daar zal hij de Mis vieren en de voeten wassen van twaalf gevangenen.

Na zijn aantreden in 2013 besloot Franciscus de Mis van Witte Donderdag te vieren bij mensen die om allerlei redenen niet naar het Vaticaan kunnen komen voor de viering. Datzelfde jaar ging hij naar een jeugdgevangenis en een jaar later waste hij de voeten van mensen met een zware lichamelijke beperking.

In 2015 ging hij opnieuw naar een gevangenis in Rome. Het jaar daarop voerde hij de liturgische voetwassing uit bij een groep vluchtelingen. Ook in 2017 en 2018 bezocht Franciscus op Witte Donderdag een gevangenis.

Programma Goede Week

Het Vaticaan maakte eerder al de rest van het programma van de paus bekend tijdens de Goede Week:

  • Palmzondag: 10.00 uur Mis op het Sint-Pietersplein.
  • Witte Donderdag: 09.30 uur Chrismamis in de Sint-Pieter.
  • Goede Vrijdag: 17.00 uur Kruisverering in de Sint-Pieter en om 21.15 uur Kruisweg in het Colosseum.
  • Stille Zaterdag: 20.30 uur Paaswake in de Sint-Pieter.
  • Zondag van Pasen: 10.00 uur Mis van Eerste Paasdag op het Sint-Pietersplein, gevolgd door het Urbi et Orbi, de zegen voor stad en wereld.