<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: volg Hieronymus’ voorbeeld en lees de Bijbel

Catholic News Service 1 oktober 2020
image
Bezoekers van een expositie in Villa Borghese in Rome bij Caravaggio's 'De heilige Hieronymus schrijft'. Foto: CNS Photo - Max Rossi, Reuters

Paus Franciscus heeft de katholieken opgeroepen vaak in de Bijbel te lezen en dit ook aan hun kinderen te leren.

Hij doet dit in de woensdag gepubliceerde apostolische brief Scripturae Sacrae affectus (‘Toegewijd aan de Heilige Schrift’.

Het document kwam uit op de 1600e sterfdag van de heilige kerkleraar Hieronymus. Hij vertaalde in opdracht van de paus de Bijbel in het Latijn. Deze zogeheten ‘Vulgaat’ werd tot in de twintigste eeuw door katholieken gebruikt als basis voor bijbelvertalingen in de volkstaal.

Vertalingen zijn een verrijking

In zijn brief merkt de paus op dat er tegenwoordig talrijke bijbelvertalingen bestaan. Die veelheid “leert ons dat de waarden en positieve vormen van elke cultuur een verrijking inhouden voor de hele Kerk”, schrijft Franciscus.

“De verschillende manieren waarop het Woord van God wordt verkondigd, begrepen en ervaren in iedere nieuwe vertaling, verrijken de Schrift zelf, omdat, volgens de bekende uitspraak van Gregorius de Grote, de Schrift meegroeit met de lezer, waarbij steeds nieuwe accenten worden gelegd en nieuwe resonanties worden gevonden door de eeuwen heen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hernieuwde liefde voor de Bijbel

De paus zei eerder op woensdag na afloop van zijn wekelijkse toespraak al te hopen dat “het voorbeeld van Hieronymus, die de Bijbel in het centrum van zijn leven plaatste, in ons een hernieuwde liefde opwekt voor de Heilige Schrift en het verlangen persoonlijk in gesprek te gaan met het Woord van God”.

“Luister naar het advies dat Hieronymus zijn tijdgenoten onophoudelijk gaf: ‘Lees voortdurend in de goddelijke Schriften, laat het heilige boek nooit uit je handen vallen’”, aldus paus Franciscus.

“Lees voortdurend in de goddelijke Schriften, laat het heilige boek nooit uit je handen vallen”
- Heilige Hieronymus

Synodaliteit

In zijn brief beschrijft Franciscus het leven van de heilige Hieronymus en diens liefde voor de Schrift. Zijn “monumentale” vertaalwerk, en zijn commentaren op de Psalmen en de brieven van Sint-Paulus, zijn een voorbeeld voor de katholieken van nu, zegt hij.

“Hieronymus voerde zijn studie uit binnen de gemeenschap en ten dienste van de gemeenschap. Dit kan als voorbeeld dienen van synodaliteit voor ons en voor onze tijd”, zei de paus.

Ook kerkelijke culturele instellingen kunnen dit volgens Franciscus als voorbeeld nemen, omdat zij geroepen zijn kennis om te zetten in concrete dienstbaarheid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bijbels analfabetisme

Paus Franciscus spreekt ook over de moeite die sommige christenen hebben met het lezen van de Bijbel, omdat zij de specifieke bijbelse taal en context niet hebben leren kennen. Hij roept gezinnen op hun kinderen al te leren lezen in de Bijbel, om hen zo de schoonheid en geestelijke kracht ervan te leren kennen.

“We hebben een stevige basis nodig op dit gebied,” zegt hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Investeren in bijbelvertalingen’

De paus wijst op het werk dat vele missionarissen hebben verricht, zodat de Bijbel nu wereldwijd in meer dan 3000 talen beschikbaar is.

“We moeten dit werk ondersteunen en erin investeren, zodat we communicatieproblemen overwinnen en de kansen voor ontmoetingen niet voorbij laten gaan. Veel moet nog gebeuren. Zonder vertaling kan er geen begrip zijn: we zouden noch onszelf, noch de ander begrijpen,” aldus de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.