<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus volgend jaar naar Marokko

KN Redactie 13 november 2018
image
Paus Franciscus. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Paus Franciscus brengt op 30 en 31 maart 2019 een bezoek aan Marokko. Dat meldt de Vaticaanse persdienst.

Volgens Vaticaan-woordvoerder Greg Burke gaat de paus in op de uitnodiging van koning Mohammed VI en de Marokkaanse bisschoppen. Tijdens de tweedaagse pausreis zal Franciscus de steden Rabat en Casablanca bezoeken.

Marokko kent officieel geen godsdienstvrijheid. Hoewel het Noord-Afrikaanse land overwegend islamitisch is, biedt het koninkrijk vergeleken met andere moslimlanden een zekere mate van religieuze vrijheid.

Zo is het voor christenen wel toegestaan om hun geloof uit te oefenen en zijn er kerken en kathedralen gebouwd. Evangelisatie van de moslimbevolking is echter verboden en wordt beschouwd als proselitisme.

De katholieke Kerk in het land is verdeeld over de twee aartsbisdommen Tanger en Rabat. De plaatselijke Kerk runt talrijke onderwijs- en liefdadigheidsinstellingen, die toegankelijk zijn voor iedereen. Omdat evangelisatie verboden is, is het werk van dergelijke instellingen beperkt tot sociale projecten.

Zo is de Marokkaanse Kerk betrokken bij het verbeteren van de positie van vrouwen en biedt zij hulp aan zieken, ouderen en migranten.

Marokko heeft 32 miljoen inwoners, 99% daarvan is moslim. Volgens cijfers van Kerk in Nood leven er tussen de 5000 en 25.000 christenen (zowel katholieken als protestanten) in het land. Omdat het grootste deel van deze christenen bestaat uit in het geheim bekeerde moslims, is het volgens Kerk in Nood lastig om een exacte schatting te maken.

Paus Franciscus is de tweede paus die Marokko bezoekt. In 1985 bracht H. Johannes Paulus II voor het eerst een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land. De reis van Wojtyla leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de relatie tussen de Heilige Stoel en de Marokkaanse autoriteiten.

In 2016 riep koning Mohammed VI van Marokko “moslims, christenen en Joden” op om een gemeenschappelijk front te vormen tegen terrorisme. De koning verwees toen naar de onlangs gepleegde moord op de Franse priester Jacques Hamel en noemde die daad “onvergeeflijke waanzin”.

“Degenen die aanzetten tot moord en tot agressie zijn geen moslims”, aldus Mohammed VI. (KN/ACI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.