<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt kardinalen om hulp: Vaticaan moet uit de rode cijfers

Justin McLellan - CNS 23 september 2024
image
Foto: Roman Wimmers - Unsplash

Paus Franciscus wil dat er een einde komt aan de financiële tekorten van het Vaticaan. Daarvoor is “moed en extra inspanning” nodig van iedereen, schrijft hij aan het College van Kardinalen.

In een brief van 16 september die vrijdag werd vrijgegeven, benadrukt paus Franciscus de noodzaak van financiële verantwoording en transparantie. Daarom dringt hij er bij de leden van het College van Kardinalen op aan dat zij “moed” tonen om een einde te maken aan de tekorten op de begrotingen van het Vaticaan.

“Extra inspanning is nu nodig van ieders kant, zodat een tekort van nul niet alleen een theoretisch, maar ook effectief een haalbaar doel is”, aldus de paus.

Franciscus verwees in zijn brief naar het feit dat hij tien jaar geleden begon met de hervorming van de Romeinse Curie, onder meer met de oprichting van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie.

“Dit leidde tot een groter bewustzijn dat de economische middelen ten dienste van onze missie beperkt zijn en streng en serieus moeten worden beheerd, zodat de inspanningen van degenen die financieel hebben bijgedragen aan de werken van de Heilige Stoel niet verloren gaan.”

In december 2023 schreef Franciscus al in een brief aan de medewerkers van het Secretariaat voor de Economie dat het Vaticaan en de Heilige Stoel “elk jaar een groot tekort hebben” en dat een “ommekeer” noodzakelijk is.

“De paus vraagt de kardinalen om het goede voorbeeld te geven door het overbodige te vermijden”

In juli meldde de Italiaanse krant La Repubblica dat het tekort van de Heilige Stoel over 2023 iets meer dan 83 miljoen euro betrof. Dit tekort werd aangevuld met giften aan de zogeheten Pieterspenning – een wereldwijde collecte voor de paus – en inkomsten uit investeringen van het Vaticaan.

Toekomst veiligstellen

In zijn brief van vorige week aan de kardinalen benadrukt de paus het terugdringen van de uitgaven binnen de Romeinse Curie en dringt hij er bij de kardinalen op aan om “een concreet voorbeeld te stellen” door “het overbodige te vermijden en onze prioriteiten goed te stellen”.

“We moeten ons ervan bewust zijn dat we geconfronteerd worden met strategische beslissingen die met grote verantwoordelijkheid genomen moeten worden, omdat we geroepen zijn om de toekomst van onze missie veilig te stellen”, voegt Franciscus eraan toe.

De paus vergeleek de verschillende instellingen waaruit de Heilige Stoel bestaat met families die elkaar steunen in tijden van nood en schreef dat de “entiteiten die een overschot boeken, moeten bijdragen aan het dekken van het algemene tekort”.

Hij onderstreept dat alle instellingen van de Heilige Stoel “één enkel lichaam vormen,” en dat daarom “authentieke samenwerking en medewerking aan het ene doel, het welzijn van de kerk, een essentiële vereiste is”.

Zijn verzoek aan de kardinalen is daarom om “deze boodschap te aanvaarden met moed en een geest van dienstbaarheid, en om met overtuiging, loyaliteit en vrijgevigheid de hervormingen te ondersteunen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.