<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt kerken in Europa op 24 april te collecteren voor Oekraïne

KN Redactie 3 april 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft zondag de kerken in Europa gevraagd op 24 april een collecte te houden voor hulp aan de bevolking van Oekraïne.

Volgens de paus is de Oekraïnse bevolking constant in zijn “gedachten en gebed”.

Economische schade

In Oekraïne woedt sinds 2013 een conflict dat volgens de Amerikaanse Raad voor Buitenlandse Relaties aan inmiddels bijna tienduizend mensen het leven heeft gekost en circa een miljoen vluchtelingen en migranten heeft veroorzaakt.

De economische schade door het conflict zou inmiddels meer dan 115 miljard dollar bedragen.

‘Hongeren en dorsten naar vrede’

“Mijn gedachten gaan uit naar alle bevolkingsgroepen die hongeren en dorsten naar vrede, en in het bijzonder naar diegenen die lijden aan de gevolgen van het geweld in Oekraïne, van wie velen blijvend beïnvloed zijn door de vijandelijkheden, die al aan duizenden het leven hebben gekost, en die velen op de vlucht heeft doen slaan door de ernstige situatie die nog steeds voortduurt”, aldus paus Franciscus.

Volgens de paus zijn met name “ouderen en kinderen” getroffen door het conflict in Oekraïne.

‘Vrede en respect voor de wet’

“Naast mijn gedachten en gebed voor hen heb ik besloten humanitaire hulp voor hen te promoten. Ik nodig alle gelovigen uit zich aan te sluiten bij dit initiatief van de paus met een genereuze bijdrage. Dit gebaar van naastenliefde, om materieel lijden te verlichten, is bedoeld om mijn persoonlijke nabijheid en solidariteit uit te drukken, en dat van de hele Kerk, voor Oekraïne. Ik hoop dat het bijdraagt aan het zonder vertraging bevorderen van de vrede en het respect voor de wet in dat getestte land”, aldus paus Franciscus.

Urbi et Orbi

Paus Franciscus sprak vorige week, op Eerste Paasdag, tijdens de paasboodschap Urbi et Orbi, voor stad en wereld, ook al over humanitaire hulp aan Oekraïne.

“Moge de Heer van het leven ook de inspanningen begeleiden, die worden verricht om een definitieve oplossing te bereiken voor de oorlog in Oekraïne, door ook de initiatieven te ondersteunen van humanitaire steun, o.a. die van de bevrijding van de gevangenen”, zei Franciscus. (KN/RV)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.