<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt ‘Mediterrane synode’ met concrete voorstellen te komen

Marta Petrosillo 20 februari 2020
image
Blik op de haven van Bari. Op een steenworp afstand komen deze dagen kardinalen, patriarchen en bisschoppen uit de landen rond de Middellandse Zee bijeen. CNS - Paul Haring

Wat structuur en organisatie betreft, is het bijna een kleine synode, maar er zijn zelfs mensen die het een G20-top hebben genoemd. In elk geval wordt er veel verwacht van de ontmoeting ‘Middellandse Zee, grens van vrede’ die woensdag in het Zuid-Italiaanse Bari begon en tot en met zondag duurt.

Deelnemers uit drie continenten

Vijf dagen van dialoog in het Palazzo Svevo (het gebouw waar in 2017 overigens al eens een G7-top plaatsvond). Die plek ligt op een paar meter afstand van de Middellandse Zee en vanaf hier is het vijf minuten lopen naar de basiliek van Sint-Nicolaas, de patroonheilige van Bari die de stad tot een brug tussen het Oosten en het Westen maakt.

Aan de bijeenkomst nemen in totaal 58 deelnemers deel. Onder hen acht kardinalen, maar ook patriarchen, bisschoppen en afgevaardigden uit twintig landen (vandaar de vergelijking met de G20). De deelnemers brengen drie continenten samen: Europa, Azië en Afrika.

Samenleving van vriendschap

De bijna lenteachtige bries doet het enorme spandoek aan een van de torens van het kasteel wapperen. Op dat spandoek staat het logo van de ontmoeting: twee handen die elkaar vasthouden en de hoop op een nieuwe ‘samenleving van vriendschap’ in de regio uitdrukken.

Dit zal “een ontmoeting van broederschap zijn in de stijl van een synode, die de kerkelijke gemeenschappen wil helpen om steeds meer samen op weg te gaan”, zei de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Gualtiero Bassetti, woensdag.

Uitdagingen van migratie

De kardinaal sprak ook over een onderwerp dat de minderheden in het Midden-Oosten, vooral de christenen, zeer aan het hart gaat: staatsburgerschap.

“Dat is een cruciale kwestie voor iedereen die op een nieuwe manier ter tafel komt in de landen met een oude democratische traditie”, zei Bassetti. Hij legde uit dat het gaat om “de uitdagingen van de opvang en integratie van migranten en van de publieke ruimte die door alle religies wordt opgeëist”.

“De paus heeft ons gevraagd om concrete voorstellen die verder gaan dan geklaag”
- Kardinaal Gualtiero Bassetti

“Het zijn landen die zich geconfronteerd zien met de gevaarlijke verleiding van identitaire bewegingen die het fundament ondermijnen van de onschendbare rechten van de mens.”

Relatie tussen Kerk en staat

Op woensdagmiddag kwamen alle deelnemers samen voor de eerste besprekingen. Die zullen zowel gezamenlijk als ook in kleinere gespreksgroepen plaatsvinden.

Er staan twee belangrijke onderwerpen op het programma: de geloofsoverdracht (woensdag en donderdag) en de relatie tussen Kerk en staat (donderdag en vrijdag).

Paus vraagt om concrete voorstellen

Zaterdag worden alle gesprekspunten uitgewerkt. Ook wordt er een slotdocument goedgekeurd dat op zondagochtend wordt aangeboden aan paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met de bisschoppen in de basiliek.

“De paus die onze ontmoeting van harte ondersteunt”, zei Bassetti, “heeft ons gevraagd om concrete voorstellen die verder gaan dan geklaag.”

Bari verandert in vesting voor pausbezoek

En terwijl de bisschoppen in Bari druk aan het werk zijn, wordt er in de stad met spanning uitgezien naar het bezoek van de paus op zondag.

Uit veiligheidsoverwegingen verandert Bari langzamerhand in een vesting. Op het centrale plein wordt ondertussen het podium opgebouwd voor de Mis die Franciscus in de ochtend zal opdragen.

Bij die Mis worden minstens veertigduizend bezoekers verwacht. Al laten de organisatoren weten dat dit aantal mogelijk de komende dagen nog hoger wordt. (Vert. Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.