<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt niet om ‘minder kinderen’

KN Redactie 7 maart 2017
image
Foto: Linh Lu'u Huê ccby flickr.com

Paus Franciscus heeft niet opgeroepen om minder kinderen te krijgen om daarmee de aarde te sparen.

Vorige week liet de website de voorzitter van de Pauselijke Academie van de Wetenschappen, Peter Raven, zeggen dat paus Franciscus “ons aangespoord heeft minder kinderen te krijgen om de wereld duurzamer te maken”. Het citaat kreeg wereldwijd aanzienlijke media-aandacht.

Misverstand

Raven is daarbij niet correct geciteerd, meldde LifeSiteNews maandag met excuses voor het misverstand. De plantkundige zei dat “we op een bepaald punt een beperkt aantal mensen moeten hebben. Daarom hebben paus Franciscus en zijn drie laatste voorgangers altijd hebben gezegd dat je niet meer kinderen moet krijgen dan je behoorlijk groot kunt brengen.”

Omstreden conferentie

Raven sprak tijdens een persconferentie aan het slot van een omstreden conferentie over duurzaamheid, onder meer georganiseerd door de Pauselijke Academie van de Wetenschappen. Die was omstreden door deelname van een aantal fervente voorstanders van drastische bevolkingsreductie door anticonceptie en abortus.

Overbevolking

Peter Raven benadrukte dat de conferentie niet voor het gebruik van anticonceptie pleitte. Volgens hem wordt het voorbestaan van een leefbare aarde bedreigd door “overbevolking” en dat er daarom “minder mensen moeten zijn in de wereld”. Ook de “ongelijke verdeling” waarbij een relatief klein aantal rijken meer gebruik maken van de natuurlijke hulpbronnen dan de armen noemde hij een probleem.

‘Collectieve mislukking’

Twee van de meest omstreden sprekers, Paul Ehrlich en Partha Dasgupta, beweerden tijdens de conferentie dat de katholieke leer over “verantwoord ouderschap” ten aanzien van gezinsgrootte uit is gemond in een “collectieve mislukking” wat betreft de reductie van de wereldbevolking.
Beiden bepleitten een systeem van “belastingen en wetgeving” voor om de “sociale gedragspatronen” te veranderen.

Verantwoord ouderschap

De term ‘verantwoord ouderschap’ werd gemunt door paus Paulus VI in zijn encycliek Humanae Vitae (1967) en betekent de “noodzakelijke beheersing die verstand en wil over de instincten en hartstochten moeten uitoefenen.”
“Voor wat de fysieke, economische, psychologische en sociale omstandigheden aangaat, kan men zeggen, dat diegenen verantwoord ouderschap uitoefenen die ofwel het weloverwogen en edelmoedig besluit nemen om een groot gezin te stichten, ofwel, om ernstige redenen en met inachtneming van de voorschriften van de moraal, voor een bepaalde of een onbepaalde tijd de geboorte van een kind besluiten te vermijden”, aldus Paulus VI.

Van 6 naar 1 miljard

Ehrlich, die voorstander is van gedwongen abortus en verplichte massasterilisatie, bepleitte kort voor de conferentie in The Guardian dat de huidige zes miljard wereldburgers teruggebracht moeten worden tot een miljard.
De schrijver van het beruchte boek The Population Bomb (1968), waarin hij de onherroepelijke ondergang van de aarde voor het jaar 2000 voorspelde, blijft bij zijn standpunt dat er sprake is van “ongecontroleerde bevolkingsgroei” die een “plotselinge ineenstorting” te wachten staat. (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.