<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus vraagt regeringen om met Kerstmis gevangenen clementie te tonen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 december 2022
image
Paus Franciscus wast de voeten van gevangenen in een gevangenis in het Italiaanse Civitavecchia op Witte Donderdag 2022. Hij dringt er bij regeringsleiders wereldwijd op aan om sommige gevangenen met Kerst clementie te verlenen. Foto: CNS - Vatican Media

In een brief aan alle staatshoofden over de hele wereld vraagt paus Franciscus hun te overwegen om met Kerstmis sommige gevangenen vrij te laten of strafvermindering te geven.

De persdienst van het Vaticaan zei op 12 december dat de paus dit verzoek deed voor mannen en vrouwen waarvan men denkt dat ze baat zouden hebben bij een dergelijk gebaar van barmhartigheid “zodat deze tijd, gekenmerkt door spanningen, onrecht en conflicten, kan worden geopend voor de genade die van de Heer komt”.

Het Vaticaan heeft de tekst van de brief niet vrijgegeven, noch verder uitgelegd wat de aanleiding was, behalve de komst van Kerstmis.

Maatstaf

Tijdens zijn recente bezoek aan Bahrein zei de paus dat de manier waarop een land gevangenen behandelt “een maatstaf is voor de waardigheid en de hoop van een samenleving”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus zelf spant zich al vele jaren in om regelmatig contact met gevangenen te onderhouden. Hij ontmoet hen in Rome of wanneer hij op reis is, hij belt en schrijft hun. Op Witte Donderdag wast hij vaak de voeten van gevangenen en viert hij samen met hen de Mis.

In 2020 vroeg de paus aan gevangenen de meditaties te schrijven voor zijn kruisweggebed op Goede Vrijdag op het Sint-Pietersplein.

Eerder verzoek

Eerder, in 2016 tijdens het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, verzocht de paus ook al om “een daad van gratie” aan de gevangen. Daarbij riep hij ook op “voor het verbeteren van de leefomstandigheden in gevangenissen over de hele wereld, opdat de menselijke waardigheid van gedetineerden volledig wordt gerespecteerd”.

Kerst met KN

Traditiegetrouw brengt Katholiek Nieuwsblad een dubbeldikke kersteditie uit. Bestel nu om die op tijd in huis te hebben!

De paus merkte hierbij op dat een strafrechtsysteem “niet uitsluitend bestraffend” zou moeten zijn. Het zou ook open moeten staan voor “hoop en het vooruitzicht van re-integratie van de dader in de samenleving”.

Hartelijke groet aan gevangenen

Aan het einde van zijn angelustoespraak van afgelopen zondag richtte hij zich expliciet tot de gedetineerden in de Due Palazzi-gevangenis van Padua, waarbij hij zei: “Ik groet jullie hartelijk!”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.