fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus waarschijnlijk later dit jaar naar Armenië

KN Redactie 18 maart 2016
image
Foto: AP

Het lijkt erop dat paus Franciscus later dit jaar naar Armenië gaat.

Het Vaticaan onderzoekt momenteel de mogelijkheid van een bezoek aan Armenië in de tweede helft van juni, zei woordvoerder Federico Lombardi vandaag in Rome tegen journalisten.

Datum en programma nog niet vast

Datum en programma staan echter nog niet vast, zo voegde hij toe. Ook is er nog geen afsluitend bezoek ter plaatse geweest door de Vaticaanse planners.

Armeense media speculeerden al over een pausbezoek van 22 tot 26 juni. President Sargsjan zei dat hij de paus al in 2014, bij een bezoek aan het Vaticaan, had uitgenodigd.

Paus Johannes Paulus II

Het zou het eerste pausbezoek aan Armenië zijn sinds 2001. Destijds kwam Johannes Paulus II naar het land bij gelegenheid van de kerstening van Armenië, zeventienhonderd jaar eerder.

Diplomatieke verhoudingen met Turkije

Om überhaupt een reis naar Armenië te kunnen plannen, moest het Vaticaan wel eerst wat plooien gladstrijken in de diplomatieke verhoudingen met Turkije, zo meldde KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo onlangs.

Die verhoudingen waren verstoord sinds de paus in april 2015 de vervolging van Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog de “eerste genocide van de twintigste eeuw” noemde.

Verhoudingen hersteld

Turkije protesteerde en trok zijn ambassadeur bij de Heilige Stoel terug. In het land is het strafbaar om van ‘Armeense genocide’ te spreken. Er staat tot drie jaar cel op.

Nu die verhoudingen hersteld zijn – de ambassadeur is inmiddels teruggekeerd in Rome – kan weer aan een reis naar Armenië worden gedacht.

Armeens-apostolische Kerk

De Armeens-apostolische Kerk meldde in februari dat de paus waarschijnlijk in september het Kaukasische land aandoet. (KNA)