<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus waarschuwt: ‘crisis VS-Iran kan tot veel groter conflict leiden’

Marta Petrosillo 10 januari 2020
image
Paus Franciscus spreekt de bij de Heilige Stoel geaccrediteerde diplomaten toe. Foto: CNS Photo - Reuters

In zijn jaarlijkse toespraak tot het corps diplomatique noemde paus Franciscus de crisis tussen de VS en Iran donderdag “bijzonder zorgwekkend”.

Hoop. Dat is het woord dat de paus herhaaldelijk in de mond nam tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de diplomaten die zijn geaccrediteerd bij de Heilige Stoel. Hoop, ook al “lijkt het nieuwe jaar niet vergeven te zijn van bemoedigende signalen, maar juist van een toename van spanningen en geweld”.

We moeten altijd hoop blijven houden, maar ook “realistisch” blijven. En in zijn ongeveer vijftig minuten durende toespraak schetste de paus een realistisch en bijna compleet beeld van de huidige internationale situatie.

Christenvervolging in Afrika

Franciscus verwees geen enkele keer naar de situatie in China, maar vertelde wel over de verschillende reizen die hij in 2019 maakte.

Hij sprak over Afrika, waar “tekenen van vrede en verzoening” samengaan met de verspreiding van terrorisme en talloze gewelddadigheden, ook tegen “de vele vervolgde christenen”. En over Latijns-Amerika, in het bijzonder over Venezuela, waar spanningen en geweld “ernstige socio-economische en humanitaire gevolgen hebben”.

Crisis VS-Iran

Maar natuurlijk sprak de paus ook over de huidige crisis tussen de Verenigde Staten en Iran. Door die crisis, zei hij, dreigt “het langzame proces van de wederopbouw van Irak zwaar op de proef te worden gesteld”.

Ook dreigt er daardoor “een basis te ontstaan voor een conflict van veel grotere schaal, dat we allemaal zouden willen vermijden”.

Oproep tot inzet in vredesproces Iraël-Palestijnen

Wat het Midden-Oosten betreft, zei de paus ook te hopen op een grotere inzet van de internationale gemeenschap in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Hij vroeg ook om de “deken van stilte” op te lichten “die de oorlog in Syrië dreigt te bedekken”. De paus sprak hierbij niet over de gevechten tussen Turkije en de Koerden in het Noordoosten van Syrië, maar herinnerde in plaats daarvan aan de inzet van Libanon en Jordanië bij het opvangen van Syrische vluchtelingen.

Middellandse Zee ‘grote begraafplaats’

Het thema migratie gaat Franciscus zeer aan het hart. Ook tot de diplomaten sprak hij over de Middellandse Zee als “een grote begraafplaats” en noemde hij Libië “vruchtbaar terrein voor de plaag van uitbuiting en mensenhandel”.

“Er dreigt een basis te ontstaan voor een conflict van veel grotere schaal, dat we allemaal zouden willen vermijden ”
- Paus Franciscus

De paus herhaalde ook zijn oproep tot een ecologische bekering. In een duidelijke verwijzing naar Greta Thunberg, zei hij dat de jongeren de noodzaak hiervan inzien, maar de internationale politiek nog altijd niet.

Hiermee sprak Franciscus heel duidelijk zijn teleurstelling uit over de uitkomsten van de klimaattop die in december in Madrid plaatsvond.

Plaag van kindermisbruik

De paus sprak ook over de plaag van kindermisbruik, waarvoor ook “verschillende leden van de clerus” verantwoordelijk zijn.

“Het zijn misdrijven die God beledigen”, benadrukte Franciscus, in een terugblik op de misbruiktop die in februari in het Vaticaan plaatsvond en een vooruitblik op het internationale evenement op 14 mei om te komen tot een wereldwijd onderwijspact.

Volwassenen mogen hun onderwijzende taak niet laten liggen, zei de paus, want die is in staat de “ernstige verwondingen” die onder meer door misbruik ontstaan, te bestrijden.

Bestrijding kernwapens

De paus blikte ook vooruit op de tiende conferentie over het kernwapenverdrag dat eind april in New York plaatsvindt.

Hij herinnerde aan de verschrikkelijke getuigenissen die hij in Japan hoorde, en ook aan het feit dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Verenigde Naties werden opgericht. De paus riep de VN op tot een hervorming van het multilaterale systeem, dat in een crisis verkeerd “die helaas voor iedereen duidelijk te zien is”.

Bezieling van Europa

Tot slot verwees paus Franciscus naar de EU, dat dit jaar het vijftigjarige jubileum van de Raad van Europa viert.

Franciscus zei te hopen dat Europa “niet de bezieling verliest die haar wortels kenmerkt” en die onder meer tot uitdrukking komt in de “christelijke caritas, die de ziel van de Europese volkeren zo goed omschrijft”. (Vert. SK)

Meer beeld van de ontmoeting van de paus met het corps diplomatique (klik op de witte pijltjes in het beeld om door te gaan):

Foto's: CNS Photo - Reuters

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.