fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus wast voeten gevangenen

KN Redactie 14 april 2017
image
Paus Franciscus op Witte Donderdag in de Paliano-gevangenis ten zuiden van Rome (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft de Mis van Witte Donderdag gevierd in een extra beveiligde gevangenis ten zuiden van Rome. Hij riep de gevangenen op om “elkaars dienaar te zijn”.

Franciscus koos dit jaar de Paliano-gevangenis uit als locatie voor de Mis op Witte Donderdag. Paliano is de enige gevangenis in Italië waar voormalig maffialeden opgesloten zitten.

Levenslang

Veel van de gevangenen zitten er een lange gevangenisstraf uit. Twee van de twaalf gevangenen van wie Franciscus de voeten waste hebben levenslang. De andere tien komen naar verwachting ergens tussen 2019 en 2073 vrij.

Een van de gevangenen die deelnam aan de voetwassing was een van de vier vrouwen die in Paliano opgesloten zit. Een ander is een moslim die in juni wordt gedoopt.

‘Dat is liefde’

In zijn preek riep de paus de gevangenen op om elkaar te helpen. “Als je iets kunt doen, de anderen in de gevangenis kunt helpen, doe het dan. Dat is liefde. Het is als iemand de voeten wassen: een dienaar zijn van anderen.”

De gevangenen hadden cake voor de paus gebakken en gaven hem ook onder meer courgettes en komkommers cadeau die ze zelf in de gevangenistuin hadden gekweekt. Franciscus ontmoette ook medewerkers van de gevangenis en familieleden van gevangenen.

Boodschap van hoop

Gevangenisdirecteur Nadia Cersosimo zei tegen Radio Vaticaan dat “de Heilige Vader niet alleen een boodschap van hoop gaf”. “Hij vertelde ons ook dat Gods liefde groot is en dat Hij bereid is om iedereen te vergeven.”

Omdat Franciscus een extra beveiligde penitentiaire inrichting bezocht, was zijn bezoek met geheimhouding omgeven. Radio Vaticaan mocht om die reden dit jaar niet de hele preek van de paus uitzenden, maar slechts delen ervan. Ook de tv-zender van het Vaticaan mocht niet, zoals normaal gebruikelijk is, de Mis live en in zijn geheel uitzenden.

Paastriduüm

Met de Mis van Witte Donderdag is het Paastriduüm begonnen. In de avond van Goede Vrijdag bidt de paus de Kruisweg in het Colosseum. Zaterdagavond viert hij de Paaswake in de Sint-Pietersbasiliek. (KN/The Gazette)