fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus wast voeten migranten; roept op tot broederlijkheid

KN Redactie 25 maart 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de Mis van Witte Donderdag gevierd in een asielopvang in de buurt van Rome.

Tijdens de Mis waste hij de voeten van vluchtelingen en migranten. Onder hen waren drie moslims, die volgens het Vaticaan afkomstig zijn uit Syrië, Pakistan en Mali, en een hindoe uit India.

Aan de voetwassing namen verder drie koptische vrouwen uit Eritrea, vier katholieke Nigerianen en een Italiaanse katholieke medewerkster van de instelling deel.

‘Broeders en zusters’

“We zijn hier allen verzameld: moslims, hindoes, katholieken, kopten, evangelische christenen. We zijn allen broeders en zusters, kinderen van dezelfde God”, zei de paus in zijn preek.

In de vluchtelingenopvang in Castelnuovo di Porto, ten noorden van Rome, verblijven een kleine negenhonderd mensen.

‘Wij zijn broeders’

De paus veroordeelde bij de Mis opnieuw de terreuraanslagen van Brussel en maakte zich sterk voor de vrede. “We hebben verschillende culturen en religies. Maar wij zijn broeders en willen in vrede samenleven”, zo zei hij.

Brussel en het verraad van Judas

Franciscus vergeleek de aanslagen van Brussel met het verraad van Judas, die Jezus voor dertig zilverlingen aan zijn beulen uitleverde. Ook achter de terreur staan, aldus de paus, profiteurs zoals wapenproducenten en wapenhandelaars “die het bloed willen en niet de vrede”. Deze krachten vernietigen de broederlijkheid onder de mensen, ging hij verder.

Hartelijkheid en emoties

De door hartelijkheid en emoties gekenmerkte Mis vond plaats in een tuin van het opvangcentrum. Aan het eind van zijn bezoek nam Franciscus de tijd om bijna alle bewoners de hand te schudden.

Paastriduüm begonnen

Met de Mis van Witte Donderdag is het Paastriduüm begonnen. In de avond van Goede Vrijdag bidt de paus de Kruisweg in het Colosseum. Zaterdagavond viert hij de Paaswake in de Sint-Pietersbasiliek.

Eerder op donderdag vierde paus Franciscus in de Sint-Pieter de Chrisma-Mis. (KNA)