fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: wees niet bang voor migranten

KN Redactie 16 februari 2019
image
Paus Franciscus begroet mensen die deelnamen aan de Mis die hij vrijdag in een retraitehuis vierde. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Mensen moeten hun angst voor migranten en vluchtelingen overwinnen en zoeken naar Christus’ gelaat in iedere migrant die in hun land aankomt. Dat zei paus Franciscus vrijdag.

“De Heer spreekt vandaag tegen ons en vraagt ons om Hem ons te laten bevrijden van onze angsten”, zei de paus in een preek.

Die hield hij in een retraitecentrum ten noorden van Rome, waar hij de openingsmis vierde van een bijeenkomst van mensen en organisaties die zich bezighouden met het verwelkomen van migranten. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Italiaanse bisschoppenconferentie en de Caritas Italiana.

‘Terugtocht in onszelf’

In angst neigen we ertoe afgesloten te raken, aldus Franciscus. “Deze terugtocht in onszelf, een teken van een nederlaag, verhoogt onze angst voor ‘anderen’, het onbekende, de gemarginaliseerden, de vreemden.”

“Het is niet gemakkelijk om de cultuur van anderen binnen te gaan, jezelf in de schoenen te stellen van mensen die zo van ons verschillen, hun gedachten en ervaringen te begrijpen. En zo vaak geven we de ontmoeting met de ander op en werpen we barrières op om onszelf te verdedigen.”

“Geconfronteerd met het kwaad en de lelijkheid van onze tijd, worden wij (…) verleid om onze droom van vrijheid te verlaten. Wij voelen een legitieme angst tegenover situaties die geen uitweg lijken te hebben. En de menselijke woorden van een leider of profeet zijn niet genoeg om ons gerust te stellen.”

‘Ontmoeting met de ander is ontmoeting met Christus’

Maar, vervolgde hij, als angst iemand ervan weerhoudt de vreemdeling te ontmoeten, dan is da teen gemiste kans om naastenliefde te beoefenen.

“De ontmoeting met de ander is dus ook een ontmoeting met Christus. Hij vertelde het ons zelf. Hij is het, die hongerig, dorstig, als een vreemdeling, naakt, ziek en gevangen op onze deur klopt, erom vragend ontmoet en geholpen te worden.”

Ook al herkennen we Hem maar moeizaam, “Hij is het echt”, zei de paus: “Met kapotte kleren, vieze voeten, met een misvormd gezicht, met een verwond lichaam, niet in staat onze taal te spreken.” (CNA)