<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: weigeren migranten te helpen ‘is weerzinwekkend, zondig en crimineel’

Catholic News Service 10 oktober 2022
image
Paus Franciscus verklaarde zondag Giovanni Battista Scalabrini en Artemide Zatti heilig. Foto: CNS - Vatican Media

Weigeren om migranten te helpen “is weerzinwekkend”, “zondig” en “crimineel”. Dat zei paus Franciscus zondag tijdens een Mis op het Sint-Pietersplein.

Hij verklaarde daar bisschop Giovanni Battista Scalabrini en broeder Artemide Zatti heilig. De bisschop stichtte een congregatie die voor migranten zorgt, de broeder was een Italiaanse migrant in Argentinië.

‘Wegwerpcultuur van de onverschilligheid’

“Migranten uitsluiten is crimineel”, zei Franciscus. “Het doet hen voor onze ogen sterven”, verwees hij naar de bootvluchtelingen die tijdens hun overtocht het leven laten.

Tijdens de Mis werd gebeden voor “diegenen die gedwongen zijn hun thuisland te verlaten”. Ook werd God gevraagd mensen te leren “zijn verwelkomende blik op alle mensen” te delen en “de wegwerpcultuur van de onverschilligheid te genezen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Franciscus preekte ten overstaan van zo’n vijftigduizend mensen onder meer over de tien melaatsen uit het zondagsevangelie. Jezus genas hen, waarna zij weer aan de samenleving konden deelnemen.

“Van binnen zijn we allemaal ziek, allemaal zondaars die de barmhartigheid van de Vader nodig hebben”
- Paus Franciscus

“Als we eerlijk zijn”, zei de paus, “beseffen we dat we van binnen allemaal ziek zijn, allemaal zondaars zijn die de barmhartigheid van de Vader nodig hebben. Dan houden we op met verdeeldheid te creëren op grond van verdienste, sociale positie of een ander oppervlakkig criterium; ook onze innerlijke barrières en vooroordelen worden zo geslecht. Uiteindelijk beseffen we weer dat we broeders en zusters zijn.”

Migranten uitsluiten ‘is crimineel’

De paus zei “bezorgd” te zijn over christenen die de wereld verdelen in “de goeden en de slechten, heiligen en zondaars; dit doet hen zich superieur voelen boven anderen en zo veel mensen uitsluiten die God wil omhelzen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij zei aan migranten te denken. Hen uitsluiten “is schandalig. Eigenlijk is het uitsluiten van migranten crimineel”.

Volgens de paus zeggen sommigen dat zij migranten en vluchtelingen niet uitsluiten, maar wegsturen. Zij belanden dan in kampen waar “zij worden uitgebuit en verkocht als slaven”.

De vraag

Hier verwees hij naar uitspraken van mensenrechtenorganisaties over kampen in Libië. Daar worden mensen heen gebracht die zijn gepakt bij een poging de Middellandse Zee over te steken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Broeders en zusters, laat ons vandaag aan deze migranten denken, in het bijzonder hen die sterven.” En hoe zit het met “degenen die binnenkomen, verwelkomen we hen als broeders en zusters of buiten we hen uit? Ik stel gewoon de vraag”.

Oekraïners

Ook verwees Franciscus naar de miljoenen Oekraïners die hun land ontvluchtten als gevolg van de oorlog. Zij “dwingen ons onze harten te openen. Laten we het belegerde Oekraïne niet vergeten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.