<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Wereldoorlog gaande om het huwelijk te vernietigen’

KN Redactie 1 oktober 2016
image
Paus Franciscus ontmoet religieuzen en seminaristen tijdens zijn pausbezoek aan Georgië (Foto: AP)

“Er is vandaag de dag een wereldoorlog gaande om het huwelijk te vernietigen.” Dat zei paus Franciscus op de twee dag van zijn bezoek aan Georgië in gesprek met religieuzen en seminaristen.

“Het huwelijk is het mooiste dat God heeft gecreëerd”, benadrukte de paus vanmiddag in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ja, zei Franciscus, er zijn moeilijkheden, onbegrip en beproevingen, maar “je moet alles doen om je huwelijk te redden” benadrukte hij.

Echtscheiding

De oplossing wordt vaak gezocht “in de weg van de echtscheiding”. “Ik zoek een ander, zij een ander en we beginnen opnieuw.” Maar wie betaalt daarvoor de prijs, vroeg de paus zich af. “God betaalt. Want wanneer je gaat scheiden, scheidt je een vlees en bevuil je het beeld van God.”

Ook de kinderen uit het huwelijk betalen de prijs, zei de paus. “Jullie weten niet, beste broeders en zusters, hoeveel de kinderen lijden.”

Advies aan gehuwden

En daarom dus, alles doen om scheiding te voorkomen. Het is normaal dat er tussen gehuwden ruzies voorkomen, zei de paus. “Het gebeurt en soms vliegen de borden door de kamer. Maar als het echte liefde is, leg je het direct bij.”

Dat is ook zijn advies aan gehuwden, zei Franciscus. “Maak ruzie zoveel je wilt, maar eindig de dag nooit zonder vrede te sluiten. Weten jullie waarom? Want de ‘koude oorlog’ van de dag erna is heel erg gevaarlijk.”

Om hulp vragen

Er doen zich ook complexere situaties voor in het huwelijk, zei de paus, “wanneer de duivel tussenbeide komt en een vrouw voor de neus van een man zet en zij hem mooier lijkt dan de zijne” en omgekeerd. “Vraag meteen om hulp wanneer deze beproeving op je pad komt!”, benadrukte de paus.

Franciscus riep de hele katholieke gemeenschap om te helpen om huwelijken te redden. “Met ontvangst, nabijheid, begeleiding, onderscheiding en opname” in de gemeenschap.

Wereldoorlog

Op een vraag over gendertheorie, antwoordde de paus dat hij dit beschouwt als “een grote vijand van het huwelijk”. Hij voegde eraan toe dat er “vandaag de dag een wereldoorlog gaande is om het huwelijk te vernietigen”.

“Niet met wapens, maar met ideeën. Er is sprake van ideologische kolonisatie die het [huwelijk] vernietigt.” Hij riep de gelovigen op zich “te verdedigen tegen de ideologische kolonisatie”. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.