<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Werk is een roeping van God’

Cindy Wooden - CNS 1 mei 2020
image
Met achter zich het beeld van St.-Jozef, de arbeider bad paus Franciscus op 1 mei voor alle werkenden. Foto: CNS Photo – Vatican Media

Op de feestdag van Sint-Jozef, de arbeider bad paus Franciscus voor alle werkenden en zei dat werk een mens gelijk maakt aan God.

Paus Franciscus bad tijdens de ochtendmis vrijdag in Casa Santa Marta dat niemand werkeloos hoeft te zijn. “En dat iedereen een eerlijk loon ontvangt en de waardigheid van werk mag ervaren en de geneugten van rust.”

Voortzetting van Gods werk

In zijn preek zei Franciscus over de eerste lezing uit Genesis (1,26-2,3) dat het lijkt alsof God de eerste mensen wilde zeggen: “Je moet dit doen, hiervoor en daarvoor zorgen; jullie moeten werken om deze wereld met Mij te creëren en in stand te houden.”

“Het werk dat mensen verzetten is niets anders dan het voortzetten van Gods werk. Menselijk werk is een roeping die we van God ontvangen”, aldus de paus.

“Werk maakt een mens gelijk aan God, want door te werken word je een schepper, in staat om veel dingen te creëren, inclusief een gezin”, zei de paus. “Dit geeft waardigheid aan de mens, de waardigheid die je doet gelijken op God. De waardigheid van werk.”

Moderne slavernij

Helaas, voegde hij toe, wordt de waardigheid van werk vaak “met voeten getreden”. En niet alleen door slavernij in vroeger tijden, zei de paus.

“Zelfs vandaag de dag zijn er nog veel slaven, veel mannen en vrouwen die niet vrij zijn om te werken. Zij worden gedwongen te werken om te overleven.”

Franciscus voegde toe dat er wereldwijd veel mensen zijn die gedwongen worden te werken voor weinig of geen geld, die niet goed behandeld worden op het werk en zelfs geslagen worden, maar geen uitweg zien.

“Het werk dat mensen verzetten is niets anders dan het voortzetten van Gods werk”
- Paus Franciscus

Daarmee bedoelde de paus niet alleen mensen in niet-westerse landen. “Zelfs hier onder ons. Ik denk aan de dagloners die voor een schijntje aan het werk gaan en niet voor acht, maar voor twaalf, veertien uur per dag. Dat gebeurt ook nu, hier.”

“Denk aan de huishoudelijke hulp die niet goed betaald wordt, geen sociale zekerheid heeft, die niet met pensioen kan. Dat gebeurt niet alleen in Azië, maar ook hier”, zei Franciscus.

Prachtige roeping

“Elke manier waarop een werkende mens onrecht aangedaan wordt, is een aanval op de menselijke waardigheid”, benadrukte de paus.

De roeping die God geeft is zo mooi, voegde hij toe: “Scheppen, herscheppen en werken. Maar dit kan alleen gebeuren als er sprake is van eerlijke omstandigheden, en de waardigheid van iedere mens gerespecteerd wordt.”

Gebed voor de werkenden

De paus eindigde zijn preek met een gebed voor alle werkenden, voor iedereen die strijdt voor gerechtigheid voor de werkenden en voor alle werkgevers die hun werknemers eerlijk behandelen, zelfs als dat geld kost.

Wijzend op het beeld van Sint-Jozef bad de paus dat de heilige “ons helpt om te vechten voor de waardigheid van werk, zodat er werk is voor iedereen. En dat dit waardig werk is, geen slavenwerk”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.