fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘wie niet liefheeft, wordt vroeg oud’

KN Redactie 15 oktober 2017
image
Foto: AP

God vraagt ons te leven volgens de ware liefde, “om de gelatenheid en de uitspattingen van onze humeurige en luie ‘ik’ te overwinnen”, aldus paus Franciscus zondag tijdens de heiligverklaring van 35 nieuwe heiligen.

Op het Sint Pietersplein werden zondagochtend de Braziliaanse priesters Andrea de Soveral en Ambrogio Francesco Ferro heilig verklaard. Ook Matteo Moreira en 27 andere Braziliaanse martelaren die omkwamen in 1645 werden heilig verklaard. Net als de Mexicaanse Christoforo, Antonio en Giovanni, die alle drie stierven als martelaar.

Ook de Spaanse priester Faustino Miguez (1831-1925) en de Italiaanse priester Angelo da Acri (1669 – 1739) werden heilig verklaard.

De weg van de liefde

“De heiligen die vandaag heilig worden verklaard, vooral de vele martelaren, wijzen de weg van de liefde”, zo zei de paus ook. “Zij hebben niet alleen met woorden ja gezegd tegen de liefde en maar even, maar met het leven en tot aan het einde toe.”

“Hun dagelijkse kleding was de liefde van Jezus, die waanzinnige liefde die ons tot het einde toe heeft liefgehad; die zijn vergeving en zijn kleding heeft geschonken aan degenen die Hem kruisigden.”

Doopkleed aantrekken

Ook wij gelovigen hebben het witte doopkleed ontvangen, zo benadrukte Franciscus. En hij moedigde aan God te vragen om de genade dit doopkleed elke dag weer aan te trekken en het schoon te houden.

“Hoe? Vooral door zonder vrees de vergeving van de Heer te gaan ontvangen; dat is de beslissende stap om in de bruidszaal binnen te treden om het feest van de liefde met Hem te vieren.”

Gevaar van routine

De paus wees tijdens zijn preek ook op het gevaar dat we ons geloof als een routine gaan beschouwen. “Waar je je tevreden stelt met het ‘normale’, zonder passie, zonder enthousiasme, en met een kortetermijngeheugen.”

“Laten we echter de herinnering ophalen aan de eerste liefde: wij zijn de geliefden, de genodigden voor de bruiloft, en ons leven is een geschenk, want elke dag hebben we de geweldige kans om in te gaan op de uitnodiging.”

Egoïsme

Franciscus wees op het gevaar dat we vervallen in egoïsme en alleen naar onszelf kijken. “Dan ga je lekker zitten op de bank van de verdiensten, van de leuke dingen, van een hobby die ons blij maakt; maar zo word je vroeg en slecht oud, want je veroudert van binnen”, zo waarschuwde de paus.

“Wanneer alles afhangt van het ‘ik’ – van wat ik fijn vind, van wat goed voor mij is, van wat ik wil – word je rigide en gemeen.”

“De God van het leven verwacht echter een antwoord van leven”, zo verduidelijkte de paus. “De heer van de liefde verwacht een antwoord van liefde.”
Wij kunnen zijn uitnodiging afwijzen. Vaak doen we dat, “niet uit kwaadaardigheid, maar omdat we vasthouden aan wat we hebben: de zekerheden, de zelfbevestiging, het comfort”.

Het kwade overwinnen

God lijdt onder ons nee, aldus de paus. Desondanks, “blijft Hij het proberen, Hij gaat door het goede te bereiden, ook voor wie kwaad doet. Want dat doet de liefde; want alleen zo overwin je het kwade.”

“Vandaag vraagt deze God, die nooit de hoop verliest, ons om te doen zoals Hij, om te leven volgens de ware liefde, om de gelatenheid en de uitspattingen van onze humeurige en luie eigen ik te overwinnen.”