fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus wijdt Rusland en Oekraïne komende week toe aan Onbevlekt Hart Maria

Peter Doorakkers 16 maart 2022
image
Katholieken namen zondag spandoeken mee naar het Sint-Pietersplein waarop zij vroegen om de toewijding van Rusland en Oekraïne aan Maria's Onbevlekt Hart. Op dit spandoek wordt geciteerd uit een van de boodschappen van Maria in Fatima. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus zal Rusland en Oekraïne toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria. Hij zal dit op 25 maart doen tijdens een boeteviering in de Sint-Pietersbasiliek.

Hiermee willigt hij de wens in van de Oekraïense katholieke bisschoppen, die hem er onlangs om hadden gevraagd.

De toewijding is een bijzondere manier om Maria’s bescherming en voorspraak te vragen. De term ‘Onbevlekt Hart’ verwijst naar Maria’s puurheid van hart, doordat zij de gevolgen van de erfzonde niet in zich draagt.

Mariaverschijning Fatima

Op dezelfde dag zal de pauselijk aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, de toewijding ook verrichten in het Portugese bedevaartsoord Fatima.

Die plek is niet toevallig gekozen: in dat plaatsje verscheen Maria in 1917 verschillende malen. In haar boodschappen aan drie herderskindertjes worden Rusland, de toewijding en oorlog en vrede expliciet genoemd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze zei daar onder meer dat “als wat ik jullie zeg, gebeurt, er veel zielen worden gered en er vrede zal zijn”. Om onder meer “oorlog, hongersnood en vervolging van de Kerk en de Heilige Vader” te voorkomen, “zal ik komen vragen om de toewijding van Rusland aan mijn Onbevlekt Hart”.

Verergering oorlog voorkomen

De Grieks-katholieke aartsbisschop van Kiev, Svjatoslav Sjevtsjoek, zei dat Oekraïense katholieken al sinds 2014 om de toewijding vragen “om verergering van de oorlog en de gevaren uit Rusland te vermijden”.

Destijds annexeerde Rusland de Krim en namen separatisten in Oost-Oekraïne de wapens op. Sinds de Russische invasie van eind februari hebben volgens Sjevtsjoek Oekraïense katholieken van over de hele wereld om de toewijding gevraagd.

Begin deze maand lieten ook de Oekraïense bisschoppen van de Romeinse ritus weten de paus te hebben gevraagd hun land en Rusland toe te wijden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sommige groepen houden nog altijd vol dat de toewijding nooit goed is gebeurd. Het Vaticaan echter benadrukt dat paus Johannes Paulus II dit in 1984 deed, toen hij de wereld aan Maria’s Onbevlekt Hart toewijdde.

Ook zuster Lucia dos Santos (1907-2005), de laatst overlevende van de drie zienertjes van Fatima, heeft gezegd dat de toewijding correct werd uitgevoerd.

Nederlandse bisdommen toegewijd

Overigens wijdden de Nederlandse bisschoppen in 2017 hun bisdommen toe aan Maria’s Onbevlekt Hart. Dat betekent, zei kardinaal Wim Eijk destijds, “dat we Maria willen volgen in de keuze die zij vanuit haar diepste innerlijk maakte”.

Toen de engel haar vroeg of zij moeder van Gods Zoon wilde worden, “sprak zij haar ja tegenover God uit met de woorden: ‘Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord.’ Evenals Maria willen we komen tot een volledige toewijding van onszelf aan Christus”.

https://www.kn.nl/donaties/

Daarvoor heeft de mens Gods genade nodig en daarom drukt de toewijding aan Maria’s Onbevlekt Hart ook uit “dat we ons toewijden aan haar moederlijke zorg: met andere woorden ons toevertrouwen aan haar voorspraak voor ons bij God”.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency