<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus zal tijdens bezoek Roemenië zeven martelaren zalig verklaren

KN Redactie 26 maart 2019
image
Zes van de zeven Roemeens-katholieke bisschoppen die paus Franciscus binnenkort zalig zal verklaren. CNS Photo - Roemeense bisschoppenconferentie

Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan Roemenië (31 mei – 2 juni) onder meer zeven bisschoppen van de Roemeens-katholieke Kerk als martelaren zalig verklaren. Zij stierven onder het communistisch regime tijdens een felle antireligieuze campagne.

Dat blijkt uit het programma van de dertigste buitenlandse reis van Franciscus, dat maandag in het Vaticaan bekend werd gemaakt, meldt CNS. Reis 28 vindt komend weekend plaats, als de paus naar Marokko reist. Begin mei bezoekt hij ook nog Bulgarije en Macedonië.

Ontmoeting met patriarch

In totaal doet de paus tijdens zijn Roemeniëreis zes plaatsen aan, waaronder een populaire Mariabedevaartplaats in de regio Transsylvanië. Franciscus bezoekt in het grotendeels oosters-orthodoxe land katholieke en Roemeens-orthodoxe kathedralen.

Hij zal in Roemenië niet alleen een Mis volgens de Latijnse ritus vieren, maar ook een volgens de byzantijnse ritus. Verder heeft hij ontmoetingen met politieke leiders, jongeren, gezinnen en leden van de Roma-gemeenschap. Ook spreekt hij in Boekarest met patriarch Daniel, het hoofd van de Roemeens-orthodoxe Kerk, en ontmoet hij leden van de orthodoxe synode.

Pelgrimsoord in Transsylvanië

Franciscus bezoekt naast de hoofdstad Boekarest ook de steden Bacau, Iasi, Sibiu en Blaj, en het Mariaheiligdom van Sumuleu Ciuc. Dat is een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken uit het naburige Hongarije, die de plaats in het bijzonder met Pinksteren bezoeken. Dat valt dit jaar op 9 juni.

Bijna 82% van de twintig miljoen inwoners van Roemenië zegt tot de Roemeens-orthodoxe Kerk te behoren. Ongeveer 6% zegt protestant te zijn, terwijl de 4% katholieken verdeeld zijn over parochies van de Latijnse ritus en de Roemeens-katholieke Kerk, een oosterse Kerk in eenheid met Rome.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.