fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept op tot dialoog tussen VS en Iran

KN Redactie 7 januari 2020
image
Rouwende Iraniërs tijdens de begrafenis van Qassam Soleimani in Teheran. CNS Photo - Khamenei website handout via Reuters

Paus Franciscus heeft de Verenigde Staten en Iran opgeroepen tot zelfbeheersing en dialoog na de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

Tijdens het angelusgebed bad hij zondag met de pelgrims op het Sint-Pietersplein om vrede. In vele delen van de wereld, zei hij, “wordt een verschrikkelijke lucht van spanning gevoeld”.

‘Vermijd de schaduw van vijandschap’

“Oorlog brengt enkel dood en verwoesting. Ik roep alle partijen op de vlam van dialoog en zelfbeheersing levend te houden en de schaduw van vijandschap te vermijden.”

Vervolgens bad hij kort in stilte “opdat de Heer ons de genade moge geven” van vrede.

‘Zorgwekkend’

De spanningen tussen de VS en Iran liepen op nadat de VS in een drone-aanval in Bagdad zeven mensen doodden, onder wie Soleimani.

Iraakse christenen zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen. Ook de pauselijk nuntius in Teheran noemde de opgelopen spanningen “zorgwekkend”.

Kardinaal Sako: ‘Gevaarlijke situatie’ in Irak

Volgens de Chaldeeuwse patriarch, kardinaal Louis Sako, zijn de Irakezen geschokt na de moord op Suleimani en is er sprake van een “gevoelige en gevaarlijke situatie”.

“Het is rampzalig dat ons land in een arena verandert waar men rekeningen vereffent, in plaats van een soeverein thuisland te zijn dat in staat is zijn grondgebied, welvaart en burgers te beschermen.”

‘Toon wijsheid’

Sako riep alle partijen op terughoudend te zijn, “wijsheid te tonen en zich rationeel te gedragen”. Hij vroeg om dialoog en onderling begrip “om het land onvoorstelbare gevolgen te besparen”.

Hij zei te bidden tot God “om het leven naar zijn normale loop” te laten terugkeren en om “vrede, veiligheid en goedheid” voor Irak en de Irakezen.

Bron: Catholic News Service