<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pausbezoek Noord-Italië: miljoen mensen bij Mis

KN Redactie 26 maart 2017
image
Een meisje toont haar blijdschap over het bezoek van de paus aan Milaan en Monza. (Foto: AP)

[FOTO’S] Aan de openluchtmis die paus Franciscus zaterdag in Monza vierde, namen naar schatting een miljoen mensen deel. Daarmee was het drukst bezochte Mis die de paus sinds zijn aantreden in Italië vierde.

De Mis, waarbij vooraf 600.000 mensen werden verwacht, maakte deel uit van het eendaagse pastorale bezoek dat Franciscus aan Noord-Italië bracht. Het grootste deel van de dag bracht hij door in Milaan, waar hij in de ochtend door tienduizenden mensen in de straten enthousiast was begroet. Het bezoek vond plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen: er waren 2500 agenten op de been.

De christelijke hoop

In zijn preek riep de paus de mensen op moedig op te komen voor de christelijke boodschap. Met het oog op de vele “pijnlijke situaties” in de wereld mogen christenen geen toeschouwers blijven “die naar de hemel opzien en op regen wachten”, zei hij. De christelijke hoop kan ook vandaag ervaren worden, alle verliezen, strijd en angsten in het dagelijks leven ten spijt.

‘Onzekerheid’

Franciscus bekritiseerde in zijn preek de uitbuiting van armen, migranten en jongeren. “Alles lijkt tot cijfers teruggebracht, en laat aan de andere kant buiten beschouwing dat het leven van talrijke gezinnen gekenmerkt wordt door voorlopigheid en onzekerheid.”

Terwijl, zo zei hij, onder jongeren de ontevredenheid over realistische perspectieven groeit, neemt de uitbuiting overal toe.

Woonkazernes en gevangenis

Het bezoek van de paus begon zaterdagochtend met een bezoek aan drie gezinnen in de slecht onderhouden woonkazernes van een Oost-Milanese wijk. Hij ontmoette er een vrouw die voor haar zwaar zieke man zorgt, een Marokkaans gezin en een ouder echtpaar. Ook sprak hij er met vertegenwoordigers van migranten, Roma en moslims.

De paus baarde enig opzien door een toiletstop te maken in een verplaatsbaar chemisch toilet dat voor een van de flatgebouwen stond.

Zijn lunch gebruikte de paus in de San Vittore-gevangenis, waar hij met ongeveer honderd gevangenen aan tafel zat. “Ik voel me bij jullie thuis”, zei Franciscus tot de gevangenen.

Ontmoeting met vierduizend geestelijken

In de Dom van Milaan – een van de bekendste kerken van Italië – bad paus Franciscus bij het graf van de heilige Carolus Borromeüs (1538-1584). Hij had in de Dom een ontmoeting met ongeveer vierduizend geestelijken die in het aartsbisdom Milaan werkzaam zijn.

De paus waarschuwde hun voor traagheid of zelfs vertwijfeling op grond van het priestertekort en de vergrijzing van de Kerk. “Weinigen, ja, een minderheid, ja, oude mensen, ja, maar niet gepensioneerd!”

Lof voor permanent diakens

Hij loofde ook het werk van de permanente diakens in de Kerk. Diakens kunnen gehuwd zijn en zijn vaak een baan buiten de Kerk. Zij mogen, zei hij, niet als “halve priesters en halve leken” beschouwd worden. “Het diaconaat is een specifieke roeping, een familiale roeping.”

Mooie traditie

Paus Franciscus sloot zijn bezoek af met een grote bijeenkomst met vormelingen en hun ouders in het Giuseppe Meazza-stadion in Milaan. Er waren tachtigduizend mensen bij aanwezig.

De paus raadde de ouders aan met hun kinderen en andere gezinnen de zondagsmis te bezoeken en aansluitend met hen naar een park te gaan, om de kinderen te laten spelen. Dat is, zei hij, in zijn thuisstad Buenos Aires een mooie traditie, die herontdekt zou moeten worden.

Geloof doorgeven aan kinderen

Ook beantwoordde de paus vragen van een jong echtpaar over hoe zij het geloof kunnen doorgeven aan hun kinderen. Daartoe, zei Franciscus, moeten ouders zich allereerst hun eigen kindertijd herinneren. Zij moeten zich voor de geest halen wie henzelf als kind het meest bevestigde in hun geloof, en waarom dat zo was.

Ouders, voegde hij toe, moeten hun kinderen met hun eigen voorbeeld tonen dat het geloof hen verder brengt in hun leven en hen helpt om de talrijke drama’s van het leven tegemoet te treden. (KNA)

Een impressie van het pausbezoek aan Milaan en Monza (foto’s: AP):

[widgetkit id=”46″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.