fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pauselijke Paasboodschap in teken van terreur en vluchtelingen

KN Redactie 27 maart 2016
image
Paus Franciscus bedankte Nederland voor de mooie bloemen. (foto: AP)

Paus Franciscus heeft in zijn Paasboodschap herinnert aan het lijden van vluchtelingen en terreurslachtoffers en opgeroepen tot inzet voor vrede en sociale rechtvaardigheid.

“De wereld is vol mensen die lijden aan lichaam en ziel, terwijl het nieuws zich vult met berichten over gruwelijke misdaden”, zei hij op het Pietersplein. Geweld manifesteert zich zowel in huiselijke kring als in gewapende conflicten waaronder hele bevolkingen te lijden hebben, aldus de paus. Aansluitend gaf hij de traditionele zegen Urbi et Orbi, ‘aan de stad (Rome) en de wereld’.

Bloedvergieten

Dit Paasfeest staat in het teken van terreur, zei de paus, “die blinde en gruwelijke vorm van geweld die niet ophoudt om onschuldig bloed op veel plaatsen van de aarde te vergieten”, aldus Franciscus. In het bijzonder noemde hij België, Turkije, Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Ivoorkust.

Top wereldhumaniteit

De paus herinnerde aan “de almaar groter wordende menigte van migranten en vluchtelingen – waaronder veel kinderen”, die oorlog, honger, armoede en sociaal onrecht willen ontvluchten. Op hun weg vinden velen de dood en ontmoeten er “de afwijzing van hen die gastvrijheid en hulp zouden kunnen aanbieden”. In dit verband deed Franciscus een beroep op de komende top over wereldhumaniteit om de waarde van de mens voorop te stellen en politieke oplossingen te vinden voor wie gebrek lijden.

Klimaatverandering

Als belangrijke oorzaak van ellende noemde Franciscus een winstbeluste uitbuiting van de natuur en de klimaatverandering. Deze leidt tot droogte, overstromingen en hongersnoden.

Werken aan vrede

Zijn visie op de conflicthaarden van de wereld opende de paus met een oproep aan de strijdende partijen in Syrië. Het verscheurde land lijdt al lange tijd onder minachting voor humanitaire regels en aan maatschappelijke ontbinding. Hij riep de strijdende partijen op in de lopende onderhandelingen eerlijk te werken aan de vrede en de stichting van een broederlijke, menswaardige samenleving. Bij deze oproep betrok de paus ook andere crisisgebieden rond de Middellandse Zee en het Midden Oosten zoals Irak, Jemen en Lybië.

Vrijlating gevangenen

Met het oog op het Midden-Oostenconflict riep Franciscus Israelis en Palestijnen op tot directe onderhandelingen. Hetzelfde deed Franciscus met het oog op het conflict in Oekraïne. Daar gaat het bovendien om de vrijlating van gevangenen. Franciscus wenste verder hoop en de moed tot vrede voor Burundi, de democratische republiek Kongo en Zuid-Soedan.

Bedankt voor bloemen

Paus Franciscus vergat niet Nederland te bedanken voor de mooie bloemen, waarmee het Pietersplein voor deze Pasen weer was versierd. (KN/KNA)